Perisian malware Silver Sparrow mensasarkan Macbook Intel cip dan M1

 


Baru-baru ini, pasukan keselamatan siber mengesan bahawa sekitar 30,000 Macbook - setakat ini - telah dijangkiti malware baru bernama Silver Sparrow.


Pasukan penyelidik di Red Canary, sebuah firma keselamatan siber, pertama kali mengesan perisian malware ini pada 18 Februari 2021.


Memetik Ars Technica via Mashable, Isnin (22/2/2021), malware Silver Sparrow telah dikesan di 153 negara, dengan jumlah kes tertinggi di Amerika Syarikat, Kanada, England, Jerman dan Perancis.


Sehingga kini, pasukan penyelidik masih belum mengetahui dengan tepat bagaimana perisian malware ini berfungsi dan mekanisme pemusnahan diri sehingga dapat menghapus apa sahaja jejak yang ditinggalkannya.


Red Canary menjelaskan, terdapat beberapa versi malware Silver Sparrow yang tidak hanya menyasarkan Macbook berasaskan Intel, tetapi juga chipset M1 baru Apple.


Ini cukup mengejutkan bagi pasukan penyelidik, memandangkan Macbook dengan cip M1 masih sangat baru di pasaran, dan masih belum banyak lubang keselamatan yang terdapat di dalam peranti Apple ini.


 Selanjutnya, minggu lalu seorang penyelidik keselamatan bernama Patrick Wardle menemui aplikasi berniat jahat yang bertujuan menyasarkan cip M1.


Memetik informasi dari Engadget, malware tersebut adalah pelanjutan iklan yang disebut GoSearch 22 yang ditujukan untuk penyemak imbas Safari.


Menurut penyelidik, perisian malware ini pada asalnya direka untuk pemproses Intel x86, tetapi kini muncul sebagai varian Pirrit adware Mac yang terkenal.


Patrick memberitahu Motherboard bahawa malware ini mirip dengan adware pada umumnya, yang mengumpulkan data pengguna dan memaparkan iklan di skrin peranti, tetapi dapat dikemas kini dengan fungsi yang lebih berbahaya.


Menurut Wardle, pencipta perisian malware ini sengaja membuatnya untuk memastikan bahawa fail berniat jahat itu bersesuaian dengan M1.


Ini kerana Mac terbaru juga dapat menjalankan aplikasi yang bertujuan untuk cip Intel x86.