Perniagaan Telefon bimbit Turun, Huawei Kembangkan Teknologi Penternakan Babi dan Perlombongan

 


Perniagaan telefon bimbit Huawei semakin merosot kerana sekatan perdagangan yang dikenakan oleh kerajaan Amerika Syarikat. Huawei memanfaatkan teknologinya untuk mengembangkan ladang babi dan lombong arang batu.

China mempunyai industri ternakan babi terbesar di dunia dan merupakan rumah bagi separuh daripada populasi babi dunia. Tidak hairanlah jika banyak syarikat China, termasuk Huawei, berminat memasuki industri ini.


Teknologi Huawei akan digunakan untuk memodenkan peternakan babi dengan kecerdasan buatan (AI) yang digunakan untuk mengesan penyakit dan mengesan babi.


Teknologi pengecaman wajah dapat digunakan untuk mengenal pasti babi individu, sementara teknologi lain dapat memantau berat badan, diet dan senaman mereka.


"Penternakan babi adalah satu lagi contoh bagaimana kita berusaha merevitalisasi beberapa industri tradisional dengan ICT untuk menciptakan lebih banyak nilai bagi industri pada era 5G," kata seorang jurucakap Huawei.


Huawei sudah mengembangkan teknologi pengecaman wajah. Tetapi dikritik bahawa sistem mereka digunakan oleh pihak ketiga untuk mengenal pasti etnik Uighur di antara pejalan kaki yang lain.


Selain Huawei, syarikat gergasi teknologi China lain seperti JD.com dan Alibaba juga telah bekerjasama dengan penternak babi di China untuk menghadirkan teknologi baru.


Bukan hanya penternakan babi, awal bulan ini, pengasas dan CEO Huawei, Ren Zhengfei mengumumkan makmal inovasi perlombongan di Provinsi Shanxi utara China.


Ren mengatakan bahawa dia ingin mengembangkan teknologi untuk lombong arang batu yang dapat membantu mengurangkan jumlah pekerja, meningkatkan keselamatan dan kecekapan. Dia juga mengimpikan bahawa pekerja perlombongan boleh memakai baju dan tali leher semasa bekerja.


Dalam pertemuan meja bulat di acara tersebut, Ren mengatakan Huawei juga akan memperluas perniagaan teknologi penggunanya untuk memasukkan produk seperti televisyen, komputer dan tablet.


"Kami masih boleh bertahan walaupun tidak bergantung pada penjualan telefon bimbit," kata Ren. Pemain berusia 76 tahun itu menambah bahawa AS tidak mungkin menarik keluar Huawei dari senarai hitam perdagangan.


Sejak disenarai hitam dua tahun lalu, Huawei berusaha keras untuk menghasilkan chipset untuk telefon bimbit dan penjualannya menurun sebanyak 42% pada suku terakhir tahun 2020.


Selain itu, sebagai syarikat telekomunikasi Huawei juga dilarang mengambil bahagian dalam projek pemerolehan 5G di beberapa negara, termasuk AS dan UK, kerana ancaman terhadap keselamatan negara

Perniagaan Telefon bimbit Turun, Huawei Kembangkan Teknologi Penternakan Babi dan Perlombongan Perniagaan Telefon bimbit Turun, Huawei Kembangkan Teknologi Penternakan Babi dan Perlombongan Reviewed by thecekodok on 6:51:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.