Pertunjuk Benchmark, Intel mengaku mengalahkan Apple M1


Menjelang akhir tahun 2020, Apple melancarkan cip M1 bersama dengan MacBook Air dan MacBook Pro terbaru. Cip berasaskan ARM ini menandakan pertama kalinya Apple melancarkan alternatif untuk cip Intel, walaupun kedua-duanya telah menjadi rakan kongsi selama 15 tahun.


Beberapa bulan selepas pelancarannya, Intel juga cuba menyerang cip M1 dengan mengeluarkan siri hasil Bench markyang mendakwa bahawa cip Core i7 generasi ke-11 jauh lebih unggul daripada cip M1.


Dalam beberapa tayangan slaid yang dikongsi oleh laman PCWorld, Intel memaparkan beberapa hasil Benchmark dari segi prestasi dan jangka hayat bateri.


Sebagai contoh, Intel mengatakan proses memindahkan persembahan PowerPoint ke PDF adalah 2.3 kali lebih pantas menggunakan komputer riba Windows dengan cip Core i7 generasi ke-11 dan RAM 16GB daripada MacBook Pro 13-inci dengan cip M1 dan RAM 16 GB.


Intel juga mendakwa komputer riba dengan Core i7 dapat menjalankan aplikasi pembesar foto Gigapixel AI hingga enam kali lebih cepat daripada MacBook Pro.


Bagi prestasi permainan, Intel menekankan bahawa Mac bukan peranti yang sesuai untuk permainan dan tidak menyokong banyak permainan seperti Gear Tactics, Hitman 2, Metro: Exodus, dan lain-lain. Hasil penanda aras tentunya lebih cenderung kepada Intel Core i7.


Intel juga menguji hayat bateri dan mendapati bahawa MacBook Air dengan cip M1 dan komputer riba Acer Swift 5 dengan pemproses Core i7 generasi ke-11 keduanya bertahan sehingga 10 jam streaming Netflix sambil membuka banyak tab di penyemak imbas.


Intel mengatakan bahawa paparan kedua-dua komputer riba diatur untuk kecerahan 250 nits, dengan MacBook Air menjalankan penyemak imbas Safari dan Acer Swift 5 menjalankan Google Chrome untuk ujian penanda aras.


Tetapi dalam ujian penanda aras ini, hanya dapat dilihat bahawa tuntutan Intel agak mencurigakan kerana mereka menggunakan peranti yang berbeza ketika melakukan ujian. Untuk menanda aras prestasi Intel menggunakan MacBook Pro, tetapi kemudian diganti dengan MacBook Air untuk ujian bateri.


Intel juga menggunakan dua pemproses Core i7 dengan SKU yang berbeza. Untuk ujian bateri mereka menggunakan Core i7-1165G7, sementara ketika menguji prestasi mereka menggunakan Core i7-1185G7.


Intel menambah pemproses mereka bukan hanya mengenai prestasi tetapi juga pilihan kerana mereka menggunakan pelbagai peranti dari notebook hingga tablet, dan menyokong skrin sentuh dan lebih banyak paparan luaran. Seperti diketahui, MacBook Air dan MacBook Pro dengan cip M1 hanya menyokong satu paparan luaran.