Qualcomm memberi amaran bahawa bekalan cip terganggu, apa alasannya?


Chipmaker Qualcomm mengakui bahawa ia mengalami kesukaran untuk memenuhi permintaan untuk cip atau semikonduktor. Mereka juga menyatakan bahawa kekurangan bekalan juga menyebarkan kesannya ke peringkat global.


"Kekurangan bekalan dalam industri semikonduktor terjadi di mana-mana," kata calon CEO Qualcomm, Cristiano Amon.


Seperti kebanyakan pembuat cip, Qualcomm mempercayakan pengeluaran kepada syarikat lain seperti TSMC dan Samsung. Kedua syarikat pembekal itu nampaknya tidak menjangkakan peningkatan permintaan, baik cip untuk peranti elektronik dan kereta. Sebab apa?Pada awalnya, ketika pandemik Corona melanda dunia pada awal tahun 2020, permintaan telah menurun. Walau bagaimanapun, kaedah kerja dari rumah meningkatkan pembelian alat dan pengangkutan awam yang terhad juga mencetuskan peningkatan pembelian kereta. Hasilnya, permintaan meningkat lagi.


Amon mendedahkan bahawa pesanan untuk cip yang menggerakkan , komputer dan peranti lain yang berkaitan dengan internet dirasakan di seluruh industri yang hanya bergantung pada beberapa kilang di Asia. Dia menganggarkan bahawa bekalan baru akan bertambah baik pada separuh kedua tahun 2021.


Sebaliknya, CEO Qualcomm Steve Mollenkopf mengatakan prestasi kewangan syarikat juga dipengaruhi oleh kekurangan bekalan yang berlaku baru-baru ini. "Sekiranya saja kita dapat memperoleh lebih banyak, kita dapat menjualnya segera," kata Steve .


Beberapa syarikat juga terjejas. Apple, yang merupakan pelanggan Qualcomm, mengatakan bahawa penjualan iPhone 12 agak terkawal kerana kekurangan bekalan beberapa komponen, mungkin melalui cip.


Syarikat automotif General Motors juga telah memperingatkan bahawa kekurangan bekalan semikonduktor telah mengurangkan pengeluaran kenderaan mereka di tiga kilang.