Rancangan Nvidia untuk memperoleh ARM diselidik

 


Tawaran Nvidia untuk memperoleh ARM kemungkinan akan digagalkan oleh rancangan penyiasatan oleh Kesatuan Eropah dan UK, yang akan menyiasat kemungkinan monopoli pengambilalihan tersebut.


Sebagaimana diketahui, ARM September lalu telah menyetujui perjanjian pemerolehan bernilai USD 40 bilion oleh Nvidia. Namun, sejak itu rancangan pengambilalihan telah mendapat perhatian banyak pihak kerana bimbang monopoli disebabkan oleh pemerolehan tersebut.


Pelbagai reka bentuk cip ARM kini digunakan oleh pelbagai produk, seperti telefon bimbit. Model perniagaan mereka kini berdasarkan lesen terbuka, dengan pengguna yang netral. Dikhuatiri ini akan berubah sekiranya pengambilalihan oleh Nvidia ini berlaku.Dan kini dilaporkan bahawa pengawal selia di Kesatuan Eropah dan Inggeris telah bersetuju untuk memeriksa perjanjian pemerolehan lebih lanjut. Tetapi kedua-duanya tidak mahu menyekat perjanjian itu sepenuhnya.


Penyertaan pengawal selia dalam perjanjian ini tentunya bukanlah perkara yang pelik. Kerana pada akhir tahun 2020, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS juga mengaku sedang meneliti perjanjian tersebut untuk memastikan tidak ada pelanggaran peraturan anti-monopoli.


SoftBank - pemilik ARM sekarang - dan Nvidia mempunyai 18 bulan untuk menyelesaikan pemerolehan. Masih belum diketahui apakah pemerolehan ini akan berlanjutan, seperti yang dikutip dari Tech Radar, Ahad (7/2/2021).


Sebelum ini dilaporkan, salah seorang pengasas ARM bernama Herman Hauser mengulas pengambilalihan ARM oleh Nvidia bernilai USD 40 bilion , yang menurutnya akan menjadi bencana.


"Saya rasa ini adalah bencana besar bagi Cambridge (bandar di UK tempat ARM), Britain dan Eropah," kata Hauser dalam temu bual dengan BBC Radio 4.


ARM sendiri sering dianggap sebagai kebanggaan industri teknologi di UK, kerana terdapat di setiap otak telefon bimbit di seluruh dunia, dan pelbagai alat elektronik lain.


Bencana ini akan berlaku, menurut Hauser, jika kemudian Nvidia memindahkan markas ARM dari Britain ke Amerika. Menurutnya, banyak orang akan kehilangan pekerjaan di Cambridge, Manchester, Belfast dan Warwick.