Rasa difitnah, Amazon Memberi Jawapan yang Menakutkan kepada Elon Musk


 SpaceX dan Amazon memasuki perdebatan yang hangat. Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX, Elon Musk telah menuduh Amazon cuba melumpuhkan satelit internet Starlink.


Untuk makluman, Amazon dan SpaceX sama-sama mengerjakan rangkaian internet yang dihantar dari satelit masing-masing. Starlink milik SpaceX, sementara Amazon bersama Project Kuiper.


Merasa difitnah melumpuhkan satelit, Amazon membalas kenyataan Musk. Melalui Penasihat Korporat Amazon, Mariah Dodson meminta Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) untuk tidak menyetujui permintaan SpaceX untuk pengubahsuaian rangkaian satelit internet Starlink.


Amazon mengatakan bahawa perubahan yang diusulkan untuk Starlink terlalu besar untuk dianggap sebagai modifikasi sederhana oleh FCC. Sebaliknya, Amazon menegaskan bahawa FCC harus mempertimbangkan Starlink sebagai 'sistem yang baru dirancang' dan memasuki proses pengawalseliaan yang lebih luas yang dibuka ketika SpaceX mengemukakan permintaannya tahun lalu.


"Melakukannya akan sesuai dengan preseden Suruhanjaya, melindungi kepentingan umum, mempromosikan koordinasi, dan mempromosikan persaingan," kata Dodson .


Amazon tidak bersendirian. Usaha SpaceX terhadap Starlink juga ditentang oleh operator satelit lain, termasuk Viasat, SES dan Kepler Communications.


Permintaan pengubahsuaian SpaceX akan memerlukan sekitar 2,800 satelit dalam konstelasi Starlink fasa awal ke orbit ketinggian yang lebih rendah daripada yang diizinkan oleh FCC.Sejauh ini FCC belum membuat keputusan mengenai cadangan tersebut, walaupun pengatur memberi SpaceX permintaan yang lebih kecil untuk menyebarkan 10 satelit bulan lalu ke orbit yang lebih rendah daripada yang dirancang.


Sorotan Amazon mengenai pengubahsuaian SpaceX menyangkut masalah keselamatan dan gangguan. Dia mengatakan bahawa perubahan pada Starlink secara signifikan akan meningkatkan gangguan pada Kuiper dan sistem satelit lain.