Realme GT Dipamerkan di MWC Shanghai

 


Realme nampaknya memanfaatkan acara MWC Shanghai 2021 untuk mempamerkan telefon bimbit utamanya, Realme GT 5G.

Ini terungkap dari gambar bocor dari gerai Realme di MWC Shanghai, yang menunjukkan gambar Realme GT 5G berwarna kuning dengan badan belakang kulit.


Dari gambar anda juga dapat melihat bahawa kamera belakang mempunyai resolusi 64 megapiksel, yang mungkin merupakan kamera utama. Terdapat juga beberapa kamera lain, kemungkinan besar kamera ultra lebar dan lampu kilat LED.


Dari kebocoran sebelumnya, Realme GT 5G akan menggunakan Snapdragon 888 dengan RAM 12 GB LPDDR5 dan penyimpanan 256 GB UFS 3.1. Sementara itu, layar menggunakan panel AMOLED dengan kadar penyegaran 120Hz, lengkap dengan sensor cap jari di bawah layar.


Sebelum ini, Realme telah mengesahkan bahawa GT 5G baru akan dilancarkan pada 4 Mac di China. Nampaknya acara MWC Shanghai hanya akan digunakan untuk memamerkan telefon bimbit terbaru ini.


Penggunaan Snapdragon 888 juga telah disahkan oleh Realme, tetapi spesifikasi lain belum disahkan. Tetapi yang jelas ialah telefon ini akan dilengkapi dengan Android OS 11 dan Realme UI 2.0.


Realme GT 5G sebelumnya telah muncul di pangkalan data TENAA yang dimiliki oleh kerajaan China. Dari sana, dapat dilihat bahawa GT 5G akan memiliki layar dengan lubang pukulan untuk kamera depan, dan ada tiga kamera di belakang.


Cuma, dalam gambar yang sebelumnya beredar, terdapat beberapa jenis bahan untuk bahagian belakang badan. Yaitu ada yang menggunakan badan yang terbuat dari kaca, tetapi ada yang menggunakan kulit.