Samsung Members kini mempunyai Fitur Khidmat bantuan untuk Menyelesaikan Masalah di Telefon Galaxy


 Telefon pintar kini menjadi objek penting bukan sahaja untuk komunikasi tetapi juga untuk hiburan dan membantu produktiviti. Oleh itu, pengguna pasti mahu telefon pintar mereka berada dalam keadaan baik.


Atas sebab ini, Samsung menyajikan inovasi agar pengguna terus menggunakan telefon pintar yang sangat baik, melalui fitur Dapatkan Bantuan dalam aplikasi bantuan Samsung Members.


Samsung mendakwa, menurut tinjauan, Dapatkan Bantuan adalah ciri paling menarik antara ciri-ciri pada Samsung Members. Kerana ciri ini memudahkan pengguna mencari pertolongan apabila diperlukan.


Samsung komited untuk membawa inovasi yang bermanfaat.


Apabila anda memerlukan pembaikan atau perundingan, anda tidak perlu selalu mengunjungi gerai. Kami menyajikan pelbagai pilihan untuk perkhidmatan jarak jauh. Ini adalah hak istimewa yang diberikan kepada pengguna Samsung


Untuk mengakses Dapatkan Bantuan, pengguna hanya perlu membuka aplikasi Samsung Members pada telefon pintar Galaxy kemudian klik Dapatkan Bantuan di bahagian bawah.


Penyelesaian yang disediakan oleh Samsung Dapatkan Bantuan apabila peranti tidak mempunyai masalah termasuk:


- Setelah membuka Dapatkan Bantuan, gunakan menu Pemeriksaan Automatik untuk memeriksa telefon pintar secara automatik. Pengguna akan menerima cadangan penambahbaikan mengikut keadaan telefon pintar, contohnya tetapan yang lebih optimum atau menghidupkan semula telefon pintar secara berkala


- Pengguna juga dapat menggunakan Pemeriksaan Interaktif untuk memeriksa fitur telefon pintar yang lebih spesifik, dari wifi, S Pen, pembesar suara, kamera, atau layar sentuh.


Sekiranya telefon pintar mempunyai masalah, pengguna juga dapat melihat senarai Soalan Lazim untuk soalan yang sering diajukan, serta penyelesaiannya.


Pengguna juga boleh berunding secara langsung dengan perkhidmatan pelanggan. Anda melakukannya dengan menekan butang untuk menghubungi Pusat Kenalan atau komunikasi melalui sembang langsung.


Salah satu bantuan yang dapat diberikan CS adalah dengan Perkhidmatan Jauh. Perkhidmatan ini membolehkan pemeriksaan jarak jauh peranti Samsung pengguna.


Pemeriksaan bermula dari memeriksa perisian atau menetapkan semula tetapan untuk prestasi peranti yang optimum. Perkhidmatan Jauh ini juga percuma dan berlaku 24 jam sehari, pengguna juga dapat melihat proses pembaikan.


Samsung juga menjamin bahawa perkhidmatan Jauh tidak dapat mengakses data peribadi pengguna melalui menu ini.


Melalui Get Help, Samsung juga menyajikan menu Temujanji Buku untuk membuat janji temu untuk mengunjungi pusat servis sekiranya anda memerlukannya.


Bukan hanya itu, melalui Get Help, pengguna dapat mendaftarkan produk Samsung mereka untuk mempercepat tuntutan jaminan dan pilihan untuk mendapatkan tip dan maklumat terkini melalui produk mereka melalui Anggota Samsung.

Samsung Members kini mempunyai Fitur Khidmat bantuan untuk Menyelesaikan Masalah di Telefon Galaxy Samsung Members kini mempunyai Fitur Khidmat bantuan untuk Menyelesaikan Masalah di Telefon Galaxy Reviewed by thecekodok on 4:17:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.