Samsung Sedia Membina Kilang di AS

 


Khabar angin sebelum ini yang mengatakan bahawa Samsung akan membina kilang di Amerika Syarikat (AS) terbukti benar. Samsung kini mencari lokasi berpotensi di New York, Texas, dan Arizona.

Adalah biasa bagi syarikat untuk membina kemudahan pembuatan baru untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran secara beransur-ansur. Kemudahan baru akan bernilai USD 17 billion. Sekiranya semuanya berjalan lancar, pemeran utama dijadualkan bermula pada Q4 2023.


Dipetik dari Extreme Tech, Samsung telah memfailkan dokumen di tiga negeri yang dinilai sesuai untuk penubuhan kilang-kilangnya. Tetapi nampaknya pilihan Samsung akan jatuh ke Austin, Texas, kerana dilaporkan lokasi ini telah disasarkan berulang kali dan perjanjiannya hampir selesai.Terlepas dari lokasinya, kemudahan baru akan menghasilkan 1.800 pekerjaan jangka panjang dalam pembuatan semikonduktor. Semasa laporan pendapatan suku tahunan Q3, Samsung mengumumkan telah mula menghantar cip mudah alih 5nm pertama.


Syarikat Korea Selatan juga mencatat peningkatan pengeluaran cip HPC (pengkomputeran berprestasi tinggi). Pelanggan terbesar Samsung dalam sektor ini adalah IBM dan Nvidia.


Samsung sebelum ini mendedahkan bahawa ia ingin membawa 3nm ke pasaran pada tahun 2022, jadi kemungkinan mereka akan mula menerapkannya pada saat itu. Samsung cukup agresif dalam pasaran pembuatan semikonduktor, dan berusaha untuk menguasai pasaran TSMC.


AS pada masa ini tidak mempunyai pengeluar semikonduktor terkemuka. Sejumlah negeri yang tertekan dan kerajaan pusat kelihatan berminat untuk memperbaiki kekurangan bekalan ini. TSMC sudah merancang untuk membina kemudahan baru di Arizona, walaupun nampaknya kilang itu akan lebih kecil daripada Samsung.

Samsung Sedia Membina Kilang di AS Samsung Sedia Membina Kilang di AS Reviewed by thecekodok on 2:24:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.