Satelit Telkom-3 Telah Jatuh ke Bumi, Tetapi Menjadi Misteri

 


Satelit Telkom-3 telah jatuh ke Bumi. Hanya kedudukan pendaratan kapal angkasa masih menjadi misteri, tidak dapat diketahui dengan pasti pada masa ini.


Agensi Aeronautik dan Angkasa Negara (Lapan) mengatakan bahawa anggaran satelit Telkom-3 berlaku . Lapan mengatakan bahawa berdasarkan pengamatannya, satelit Telkom-3 terhempas di wilayah Mongolia atau China.


"Namun, belum ada laporan mengenai penurunan atau penemuan. Ada kemungkinan jatuh di daerah terpencil," kata Penyelidik Lapan Rhorom Priyatikanto.Mengenai kembalinya satelit Telkom-3 ke Bumi, Lapan sedang berkoordinasi dengan Telkom dan agensi angkasa Rusia, Roscosmos.


Kejatuhan satelit Telkom-3 adalah peristiwa bersejarah kerana ia adalah pertama kalinya objek ruang angkasa bersaiz besar . Sementara itu, satelit Telkom-3 hilang hampir sembilan tahun yang lalu setelah dilancarkan pada tahun 2012.


Satelit, yang beratnya 1.845 tan, tidak mengandungi bahan radioaktif dan dianggarkan bahawa sebahagian besar jisim satelit akan terbakar ketika memasuki atmosfera, meninggalkan 10% hingga 40% dari jisim asalnya.


Satelit Telkom-3 (COSPAR-ID 2012-044A, NORAD-ID 38744) adalah satelit yang dibuat oleh ISS Reshetnev, Rusia berdasarkan pesanan Telkom. Satelit dilancarkan pada 6 Ogos 2012 dari Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan, tetapi masalah teknikal menyebabkannya gagal mencapai orbit.


Pada masa itu, satelit Telkom-3 bersama dengan satelit Ekspress-MD2 yang menaiki roket Proton-M pemerintah Rusia telah hilang setelah beberapa jam meluncur ke slot orbitnya kerana gagal di pentas Briz-M.


Briz-M adalah tahap melepaskan tangki bahan bakar diikuti dengan pemindahan instrumen arah dari perintah pusat untuk menghindari kejutan ketika tangki pendorong tambahan dikeluarkan.