Sebilangan besar Pembeli Chip Pada Tahun 2020: Apple, Samsung, dan Huawei


Pada tahun 2020, Apple disenaraikan sebagai syarikat yang membeli cip semikondutor terbanyak, mencapai 12 peratus daripada jumlah penjualan cip semikonduktor.


Dalam laporan Gartner, di bawah Apple terdapat Samsung dengan 8% jumlah pembelian, dan di bawahnya adalah Huawei dengan 4.2%. Pembelian cip oleh Apple dan Samsung meningkat lebih dari 20% dari tahun ke tahun, sementara pembelian cip Huawei turun 23%.


Di bawah ketiga pengeluar telefon bimbit tersebut terdapat Lenovo (4%) dan Dell (3,7%), masing-masing di tempat ke-4 dan ke-5, .Penurunan jumlah pembelian chip oleh Huawei disebabkan oleh kemasukan mereka ke dalam Daftar Entiti Kementerian Perdagangan AS yang menghalang syarikat China menggunakan teknologi yang dibuat oleh syarikat yang berpangkalan di AS.


"Dua faktor besar yang mempengaruhi perbelanjaan di sektor semikonduktor pada tahun 2020 adalah pandemi COVID-19 dan konflik politik antara AS dan China. Pandemik ini melemahkan permintaan untuk telefon 5G dan mengganggu pengeluaran kenderaan, tetapi meningkatkan permintaan untuk PC mudah alih dan video permainan, serta pelaburan dalam data. cloud center selama tahun 2020, "kata Masatsune Yamaji, pengarah penyelidikan Gartner.


"Tambahan pula, kenaikan harga memori pada tahun 2020 akan memberi kesan terhadap peningkatan perbelanjaan oleh OEM (pengeluar peralatan asli) selama tahun ini," tambahnya.


Syarikat di 10 pembuat peralatan teratas meningkatkan perbelanjaan mereka untuk cip semikonduktor sebanyak 10%, dan membelanjakan 42% daripada perbelanjaan mereka untuk komponen. Angka ini telah meningkat dari 40.9% pada tahun 2019.


OEM yang menunjukkan pertumbuhan pengeluaran cip semikonduktor adalah Xiaomi, yang kini merupakan pengeluar telefon bimbit ke-3 terbesar di dunia. Pertumbuhan pengeluaran chip mereka meningkat 26% berbanding 2019.


Perniagaan Xiaomi sendiri, menurut Gartner, hanya sedikit terjejas oleh wabak itu kerana sistem penjualan kebanyakan dilakukan secara dalam talian. Plus masalah yang dialami oleh Huawei membantu Xiaomi meningkatkan pangsa pasarnya dalam perniagaan telefon bimbit.


Kemudian perniagaan Xiaomi juga telah dibantu oleh pertumbuhan peranti ekosistem AIoT mereka, seperti TV pintar, alat pakai, rumah pintar dan seumpamanya.