Sekatan Internet Myanmar Beransur pulihAkses internet di Myanmar beransur pulih. Sekatan internet di seluruh negara nampaknya gagal meredakan kemarahan dan protes masyarakat terhadap rampasan kuasa yang bertujuan untuk menggulingkan pemimpin terpilih Aung San Suu Kyi.

"Pemulihan sebahagian dari sambungan internet telah disahkan pada #Myanmar mulai pukul 14:00 waktu tempatan di beberapa penyedia perkhidmatan internet, berikutan pemberitahuan gangguan," kata agensi pemantauan internet Netblocks melalui Twitter.


Dikutip dari AFP, orang Myanmar mesti kehilangan akses internet ke sekatan yang diperintahkan oleh tentera yang berkuasa. Laporan netblocks, platform media sosial tetap disekat sehingga Ahad (7/2/2021) petang waktu tempatan, tetapi pelanggan telefon bimbit yang menggunakan perkhidmatan MPT, Ooredoo, Telenor dan Mytel dapat mengakses data internet selular dan WiFi.


Sebelum ini, Netblocks menyebutkan bahawa kesambungan internet di Myanmar berada pada tahap 14% dari tahap biasa. Walaupun berlaku pemadaman, beberapa suapan Facebook nampaknya berjaya disiarkan dari puluhan ribu penunjuk perasaan yang berarak di jalanan Yangon, Myanmar.


Wartawan khas PBB untuk hak asasi manusia di Myanmar Tom Andrews melaporkan bahawa gangguan akses internet dengan sengaja sangat berbahaya dan merupakan pelanggaran hak asasi manusia.


"Jeneral tentera Myanmar saat ini berusaha melumpuhkan gerakan penentangan warga dan menghalangnya dari dunia luar dengan mematikan hampir semua akses internet," katanya di tweet.