Sennheiser Meneroka Kemungkinan Meninggalkan Perniagaan headphone

 


Sennheiser mencari pelabur untuk membeli perniagaan audio kelas pengguna mereka, bahagian yang menghasilkan fon kepala dan bar suara.

Langkah ini diambil kerana Sennheiser akan mengalihkan fokusnya sepenuhnya ke sektor audio profesional, termasuk bahagian mikrofon Neumann dan juga perniagaan yang mereka sebut sebagai perniagaan komunikasi.


Dalam kenyataan akhbarnya, Sennheiser mengakui bahawa dia ingin meningkatkan keterlihatannya dalam perniagaan fon kepala yang kini sangat kompetitif. Mereka juga percaya bahawa mereka dapat bersaing di pasaran ini, tetapi mereka memerlukan pelabur untuk dapat mencapainya."Untuk dapat memanfaatkan potensi di pasar ini, kami memusatkan sumber daya kami dalam tiga sektor di bahagian Profesional dan mencari rakan kongsi yang kuat untuk melabur dalam perniagaan Pengguna kami," tulis Daniel Sennheiser, co-CEO Sennheiser dalam satu kenyataan.


Sementara itu, dalam wawancara di media Jerman yang disebut Handelsblatt, Daniel dan Andreas Sennheiser (kedua-duanya CEO), menjelaskan beberapa sebab mengapa Sennheiser ingin melepaskan perniagaan fon kepala.


Menurut dua bersaudara itu, mereka mengakui Sennheiser terlambat memasuki segmen stereo tanpa wayar (TWS) yang sebenarnya, yang kini menjadi segmen yang sangat popular. Walaupun Sennheiser mencatatkan rekod penjualan pada tahun 2019, akhir-akhir ini penjualan tidak begitu baik seperti yang diharapkan.


Salah satunya adalah pasaran yang semakin kompetitif, dan margin keuntungan yang semakin menurun. Mereka bahkan terpaksa memberhentikan 650 pekerja, meninggalkan sekitar 2800 pekerja pada masa ini.


Dalam wawancara itu mereka juga menyatakan bahawa mereka akan membuka semua pilihan, termasuk untuk melepaskan perniagaan fon kepala mereka jika ada pelabur yang berminat.


Harus diakui bahawa tekanan dalam perniagaan audio pengguna dalam beberapa tahun terakhir telah meningkat dengan ketara. Yaitu dari munculnya banyak jenama baru, baik dari syarikat audio baru dan dari syarikat yang baru memasuki perniagaan audio.


Termasuk dari syarikat audio baru dari China, yang bahkan menimbulkan istilah chi-fi, gabungan bahasa Cina dan hifi, atau kesetiaan tinggi. Syarikat-syarikat ini menjual fon telinga dan fon kepala dengan spesifikasi tinggi, tetapi pada harga yang jauh lebih rendah daripada produk dengan spesifikasi di kelas harganya.


Bahkan kualiti suara, sehingga satu tahap, dapat menyaingi fon kepala atau fon telinga dengan harga yang jauh lebih tinggi. Jenama Chi-fi yang cukup popular di Indonesia termasuk Knowledge Zenith (KZ) dan Tin Audio.

Sennheiser Meneroka Kemungkinan Meninggalkan Perniagaan headphone Sennheiser Meneroka Kemungkinan Meninggalkan Perniagaan headphone Reviewed by thecekodok on 3:35:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.