Seperti Myanmar negara-negara ini pernah menyekat internet

 
Tentera Myanmar mematikan akses internet untuk membatasi demonstrasi menentang kudeta mereka. Myanmar bukan satu-satunya negara yang menutup internet. Atas pelbagai alasan, negara-negara ini juga telah melakukannya.

Penutupan akses internet sering mencetuskan kontroversi dan sering menimbulkan kemarahan. Menyekat akses internet dianggap sebagai pelanggaran hak asasi manusia. Berikut adalah beberapa negara yang telah mematikan akses internet.


Mesir

Media sosial dianggap mempunyai peranan penting dalam mencetuskan pergolakan besar-besaran. Atas sebab ini, kerajaan Mesir menyekat perkhidmatan internet di negara itu. Hasilnya, hanya dalam 5 hari, Mesir mengalami kerugian industri sehingga USD 90 juta.


Kejadian ini berlaku pada tahun 2011. Ketika itu Mesir sedang bergolak. Demonstrasi besar-besaran berlaku di Kaherah dan bandar-bandar lain di Mesir. Ribuan rakyat Mesir menuntut peletakan jawatan Presiden Hosni Mubarak, yang telah berkuasa selama tiga dekad.


Pemerintahan Mubarak, yang berkuasa sejak sekian lama, memupuk amalan kolusi, korupsi dan nepotisme (KKN), terutama di persekitaran keluarganya. Namun, Mubarak pada waktu itu mengabaikan tekanan massa untuk mengundurkan diri dari jawatan presiden.


Penunjuk perasaan yang marah juga mengadakan tunjuk perasaan. Pertembungan antara rakyat yang menyokong dan anti-pemerintah tidak dapat dielakkan dan mengakibatkan banyak korban jiwa dan kerosakan fizikal di bandar ini.


Langkah pemerintah Mesir untuk menghentikan akses internet untuk memadamkan massa menunjukkan bahawa pengaruh rangkaian sosial dalam mewujudkan pergolakan besar-besaran sangat besar. Pemblokiran internet dilakukan untuk menghentikan pergerakan yang digerakkan melalui jaringan sosial.


Algeria


Pada tahun 2011, pemerintah Algeria menyekat akses ke internet untuk membendung gelombang demonstrasi anti-Presiden Abdelaziz Bouteflika. Namun, demonstrasi tetap berlaku dan mengakibatkan sekurang-kurangnya 500 orang ditahan.


Terinspirasi oleh gelombang demonstrasi di Mesir, para demonstran juga mendesak Bouteflika untuk mundur. Sejak berkuasa 1999, Bouteflika dituduh oleh pihak pembangkang selalu memanipulasi keputusan pilihan raya untuk memastikan dia berkuasa.


Internet disekat lagi pada tahun 2018, tetapi kali ini bukan kerana keselamatan. Sambungan internet sengaja dimatikan semasa peperiksaan akhir sekolah. Ya, pemerintah Algeria telah memutuskan untuk mematikan sambungan internet supaya pelajar sekolah tidak dapat menipu semasa peperiksaan.


Langkah ini mungkin kelihatan berlebihan, tetapi Algeria mempunyai alasan untuk melakukannya. Pada tahun 2016, terdapat kejadian bahawa soalan peperiksaan bocor di internet. Oleh itu, kerajaan Algeria menghalang perkara yang sama berulang.


Menteri Pendidikan Algeria Nouria Benghabrit juga mengakui bahawa dia tidak menyukai keputusan untuk mematikan sambungan internet. Namun, mereka juga tidak boleh berdiam diri melihat kemungkinan kebocoran soalan peperiksaan dapat terjadi lagi.


Penutupan sambungan internet semasa peperiksaan sekolah tidak dilakukan sepanjang hari, tetapi selama satu jam di mana peperiksaan berlangsung selama lebih kurang seminggu.


Iran

Pada tahun 2019, pemerintah Iran pernah menutup hampir semua akses internet di negara ini. Sekatan akses internet dilaksanakan untuk meredam protes berhubung kenaikan harga bahan bakar.


Penutupan akses internet menjadikan orang Iran tidak dapat berkongsi maklumat dengan dunia luar. Protes terhadap pemerintah dipicu oleh kenaikan harga bahan bakar sebanyak 50%.


NetBlocks.org, sebuah organisasi yang memantau pencerobohan dan penyumbatan internet, mengatakan Iran telah memasuki fasa 'penutupan internet hampir seluruh negara' dengan hanya 5% dari sambungan harian yang normal.


Akses internet dihentikan selama lebih kurang seminggu. Pengendali perkhidmatan data mudah alih utama negara, termasuk MCI, Rightel dan IranCell juga di luar talian.


"Pemadaman internet ini adalah pemotongan akses yang paling teruk yang dijejaki oleh NetBlocks di mana-mana negara dari segi kerumitan dan liputan teknikal," kata NetBlocks.


Indonesia

Pemerintah Indonesia, melalui Kementerian Komunikasi dan Maklumat, menyekat akses internet di Papua pada bulan Ogos 2019. Keputusan ini dibuat berikutan tercetusnya demonstrasi di beberapa kawasan di Papua seperti Fakfak, Sorong, Manokwari dan Jayapura. Demonstrasi berskala besar ini kemudian berubah menjadi huru-hara.


Rusuhan di Papua pada waktu itu disebabkan oleh tindakan rasis terhadap sejumlah pelajar Papua di Surabaya, Jawa Timur. Pada masa itu, beratus-ratus massa berteriak kepada pelajar dari Papua yang berada di dalam asrama sebagai haiwan.


Demonstrasi yang disertai dengan kekacauan berlaku secara berterusan dan ombak di sejumlah kawasan di Bumi Cendrawasih. Demonstrasi dan rusuhan, menurut pentadbiran Jokowi, disebabkan oleh banyak berita palsu yang beredar di Papua.


Pada mulanya, pemerintah melakukan pelambatan atau akses perlahan di beberapa kawasan pada 19 Ogos 2019. Dasar ini hanya dilaksanakan melalui siaran akhbar.


Kemudian, pada 21 Ogos, pemerintah secara rasmi menyekat internet di Bumi Cendrawasih. Akibat penyumbatan internet, orang Papua membakar pejabat Telkom Indonesia di Jayapura.


Selama dua minggu, penduduk di puluhan kabupaten / kota di Papua dan Papua Barat mengalami kesulitan dalam ekonomi dan setiap hari kerana mereka tidak dapat mengakses internet. Pemerintah pada waktu itu bersikeras agar tidak menghapus blokade di semua wilayah Papua


Menteri Komunikasi dan Informatika ketika itu, Rudiantara, dikritik hebat kerana menyekat internet di Papua. Namun, dia dan Ketua Kakitangan Presiden Moeldoko menyatakan bahawa sekatan internet di Papua mesti dilakukan atas nama keselamatan negara dan situasi darurat.


Walaupun dia tidak pernah mengumumkan penyekat akses internet di Papua secara langsung, pada masa itu Presiden Jokowi mendakwa bahawa kebijakan itu dijalankan untuk kepentingan bersama.


Kemudian, pada 11 September 2019 jam 16.00 WIT, pemerintah mencabut semua blok akses internet di Papua dan Papua Barat.