Spesifikasi tidak jauh berbeza, pilih Xiaomi Redmi 9T atau Poco M3?

 


Telefon pintar Xiaomi baru ini melengkapkan rangkaian Redmi 9 . Pada pandangan pertama, Redmi 9T mempunyai beberapa persamaan dengan Poco M3. Walaupun membawa spesifikasi yang kelihatan serupa. Kedua-dua telefon pintar itu menyasarkan segmen yang berbeza.


Dari segi reka bentuk, keduanya jelas berbeza. Poco M3 mempunyai reka bentuk yang ditujukan untuk orang muda, sementara Redmi 9T lebih umumRedmi 9T menawarkan ciri yang lebih komprehensif atau hadir sebagai peranti serba boleh. Berbeza dengan Poco M3 yang ditujukan untuk segmen peminat teknologi.


Di samping itu, walaupun mempunyai susunan kamera yang serupa, telefon pintar Redmi baru ini mempunyai satu lensa lebih banyak daripada Poco M3. Ini kerana Redmi 9T mempunyai lensa ultra lebar 8MP yang tidak terdapat pada Poco M3.Selain itu, Poco M3 dilengkapi dengan MIUI untuk Poco yang berbeza dari MIUI biasa. Atas sebab ini, jika pengguna yang ingin mengalami MIUI yang lebih lengkap dapat memilih Redmi 9T.Perlu diketahui, kedua-dua telefon pintar ini mempunyai spesifikasi yang hampir serupa. Bukan hanya chipset yang digunakan, kedua-dua telefon pintar itu juga mempunyai ukuran skrin, kapasiti dan berat bateri yang serupa.Sementara itu, jika dibandingkan dengan Redmi 9,  telefon pintar baru ini adalah versi yang ditingkatkan. Ini dapat dilihat dari chipset dan kamera tertanam.


Sekiranya anda mahukan versi yang lebih moden, anda boleh memilih Redmi 9T. Sementara itu, untuk versi yang lebih berpatutan, ada Redmi 9.


Sesuai namanya, Redmi 9T adalah peranti tingkat awal yang melengkapkan garis Redmi 9 yang terlebih dahulu. Xiaomi melengkapkan telefon pintar ini dengan bateri besar dengan kapasiti 6,000mAh.


Telefon pintar ini dilengkapi dengan Snapdragon 662. Terdapat dua varian memori yang tersedia untuk telefon pintar ini, iaitu RAM 4GB / RAM 64GB dan RAM 6 GB / 128GB.


Redmi 9T mempunyai empat kamera belakang, masing-masing dengan resolusi 48MP (lensa utama), 8MP (lensa sudut ultra lebar), 2MP (sensor kedalaman), dan 2MP (lensa makro). Keperluan selfie diserahkan kepada kamera depan 8MP.


Peranti ini mempunyai layar berukuran 6,53 inci FHD Plus dengan reka bentuk paparan titik penurunan. Redmi 9T hadir dalam tiga pilihan warna, yaitu, abu-abu karbon, biru senja dan hijau laut.


Hadir dengan tiga warna yang menampilkan kesan pencahayaan seperti cahaya matahari yang menarik,


Untuk menyokong prestasi bateri, Xiaomi telah melengkapkan Redmi 9T dengan ciri pengecasan pantas 18W. Tetapi dalam pakej penjualan, kepala pengecas yang disertakan menyokong pengecasan pantas 22.5W.


Redmi 9T menjalankan MIUI 12 berdasarkan Android 10. Menyokong aktiviti multimedia, peranti ini sudah mempunyai kemampuan pembesar suara ganda, bicu fon kepala 3.5mm, dan sijil Hi-Res Audio.


Selain itu, berat telefon pintar ini juga cukup ringan, walaupun mempunyai bateri yang besar. .Walaupun mempunyai bateri yang besar, kami membuatnya tidak terlalu tebal dan relatif ringan dengan berat kurang dari 200 gram