Spotify Akan Menyajikan Perkhidmatan Penstriman Berkualiti Tinggi


Spotify akan menawarkan streaming audio berkualiti tinggi melalui perkhidmatan Spotify HiFi yang akan dilancarkan tahun ini. Ciri ini akan menawarkan audio tanpa kerugian dengan kualiti setara CD.

Pada acara Stream On, Spotify mengatakan bahawa ciri streaming berkualiti tinggi adalah salah satu yang paling diminta oleh pengguna. Pada masa ini, kadar bit audio di Spotify tersekat pada 320 kbps.


Spotify HiFi akan tersedia di semua peranti, termasuk pembesar suara yang menyokong Spotify Connect. Raksasa streaming Sweden juga bekerjasama dengan pengeluar pembesar suara untuk menjadikan Spotify HiFi lebih mudah diakses oleh lebih banyak peminat.


Sayangnya Spotify tidak memberikan perincian lebih lanjut mengenai ciri ini, termasuk harga dan jadual pelancarannya. Ketika dilancarkan, fitur ini hanya akan tersedia di beberapa negara, seperti dikutip dari The Verge, Selasa (23/2/2021).


Untuk melanggan Spotify HiFi, tentunya lebih mahal daripada Spotify Premium. Tetapi perkhidmatan ini juga akan dipasarkan sebagai 'add on' ke Spotify Premium.


Dengan melancarkan Spotify HiFi, Spotify mengikuti jejak pesaingnya yang telah melancarkan perkhidmatan streaming audio berkualiti tinggi seperti Amazon, Tidal, Deezer dan Qobuz.


Amazon melancarkan Amazon Music HD dengan harga langganan USD 14,99 sebulan, yang lebih mahal daripada Amazon Music Unlimited standard. Sementara itu, Tidal, yang menyokong audio beresolusi tinggi dari awal, menawarkan pakej berkualiti tinggi dengan harga USD 19.99 sebulan.


Sementara itu, Apple, yang merupakan pesaing utama Spotify, masih tidak menawarkan ciri audio tanpa kerugian, baik melalui Apple Music atau iTunes. Walaupun Apple menjual peranti audio kelas atas seperti AirPods Max.