Syarikat Raksasa Teknologi Bersaing untuk Membuat Kereta Pintar

 


Kereta pintar kemungkinan merupakan rancangan masa depan banyak syarikat teknologi, beberapa di antaranya telah menyatakan rancangan mereka untuk bekerja di sektor ini. Siapa awak?

Blackberry dan Baidu


Baidu dan Blackberry telah bersetuju untuk memperluas kerjasama mereka dalam hal melancarkan kereta pintar di China. Di bawah perjanjian tersebut, peta digital Baidu akan disatukan ke dalam Sistem Operasi Neutrino Real-Time BlackBerry.


Sistem kereta pintar ini akan dihasilkan secara besar-besaran pada kereta GAC ​​New Energy Aion yang dibuat oleh GAC Group, yang merupakan salah satu daripada tiga pengeluar kereta teratas di China, dengan jumlah pengeluaran mencapai 2 juta kenderaan per tahun.


Perisian QNX Blackberry akan menjaga keselamatan bahagian keselamatan, keselamatan rangkaian dan kebolehpercayaan, sementara Baidu telah banyak melabur dalam pengembangan kecerdasan buatan dan pembelajaran mendalam.


Baidu dan Blackberry pada Januari 2018 menandatangani perjanjian penggunaan sistem operasi Blackberry QNX sebagai asas untuk platform Apollo Baidu, yang merupakan program kereta autonomi gergasi China.


Program Apollo telah mendapat lebih daripada seratus rakan kongsi pembuatan dan pembekal. Baidu juga sibuk menguji kenderaan autonomi dan melancarkan armada robotaxi yang akan diturap pada bulan September.


Setelah perniagaan telefon bimbit dan peranti rangkaian dilanda berbagai peraturan, Huawei kini menjelajah perniagaan kereta pintar, dan merancang untuk menjadi Tesla China.


Pada tahun 2013, mereka melancarkan jabatan baru yang khusus untuk mengembangkan produk kereta autonomi. Hanya saja Huawei tidak terlibat sepenuhnya dalam pengeluaran kereta autonomi. Sejauh ini, mereka terhad kepada perkhidmatan awan, kokpit canggih dan platform memandu sendiri untuk kereta pintar.


Walaupun begitu, bahagian automotif Huawei adalah penjana pendapatan yang cukup dipercayai kerana penawarannya yang menarik. Pada masa ini, Huawei mempunyai perjanjian perniagaan untuk mengembangkan aplikasi 5G dengan 18 pembuat kereta China.


Di samping itu, perkhidmatan HiCarnya mempunyai kemampuan untuk menjadi platform hiburan dalam kereta yang serupa dengan CarPlay Apple. HiCar kini dipasang di lebih daripada 200 model kereta.


Huawei kini mempererat hubungannya dengan BAIC BluePark New Energy Technology Co. Ltd., segmen kenderaan elektrik (kenderaan elektrik) syarikat automotif terkemuka di China, BAIC Group. Kedua-dua syarikat kemudian bekerjasama dalam projek kereta pintar baru yang diberi nama N61.


EV dilengkapi dengan chipset dan program memandu sendiri, tiga sistem lidar, 12 peranti radar ultrasonik, 13 kamera dan sensor gelombang enam milimeter yang dibuat oleh telekomunikasi. Caixin, sebuah kumpulan media tempatan, mendakwa kereta pintar Huawei lebih canggih daripada sedan Model 3 Tesla. Penerbitan itu juga menyatakan bahawa kereta pintar N61 akan segera diuji tahun ini sebelum dilancarkan secara rasmi pada Q4 2021.


Kereta Apple


Ini adalah kereta pintar yang menjadi topik perbualan baru-baru ini. Terutama mengenai kerjasama Apple dengan Hyundai dan KIA, yang dilaporkan bersetuju untuk mengerjakan kereta autonomi bersama.


Namun, mereka bertiga gagal menyetujui projek bernama Titan. Kerjasama ini bertujuan untuk meningkatkan reputasi Hyundai dan KIA, namun, saham kedua syarikat Korea Selatan sebenarnya adalah 6% dan 15%.


Akhirnya, Hyundai juga mengeluarkan pernyataan rasmi yang menyatakan bahawa mereka dan KIA belum memutuskan keputusan lebih lanjut mengenai kerjasama dalam membuat Apple Car.


Sementara itu, penganalisis Ming-Chi Kuo juga meramalkan bahawa pada akhir tahun 2020 pelancaran Apple Car baru akan berlaku sekurang-kurangnya pada tahun 2025, atau bahkan dapat ditunda hingga tahun 2028.


"Oleh kerana perubahan di pasaran EV / self-driving dan standard kualiti tinggi Apple, kami tidak akan terkejut jika jadual pelancaran Apple Car diturunkan pada tahun 2028 atau lebih baru," kata Kuo.

Syarikat Raksasa Teknologi Bersaing untuk Membuat Kereta Pintar Syarikat Raksasa Teknologi  Bersaing untuk Membuat Kereta Pintar Reviewed by thecekodok on 5:39:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.