Telefon bimbit dengan Kamera Selfie 100 MP Dipasarkan

 


Telefon dengan kamera belakang 108 MP kini sudah biasa. Bersedia sebentar lagi akan ada telefon bimbit dengan kamera selfie hingga 100 MP.

Tipster dari China Digital Chat Station dalam catatannya di Weibo mengatakan telefon bimbit dengan kamera depan 100 MP akan segera hadir. Sayangnya, dia tidak menjelaskan vendor atau model telefon bimbit tertentu yang akan membawa fitur ini, seperti yang dikutip oleh XDA Developers.


Walaupun ciri ini terdengar mengagumkan, terdapat banyak sebab mengapa vendor telefon bimbit tidak tergesa-gesa untuk melancarkan telefon dengan kamera depan 100 MP dan lebih tinggi.


Salah satu sebabnya adalah sukar untuk meletakkan sensor kamera 100 MP di hadapan telefon kerana jauh lebih besar daripada sensor 8 MP, 13 MP, 20 MP atau 32 MP yang banyak digunakan telefon bimbit pada masa ini.


Ini bermaksud bahawa vendor telefon bimbit perlu merancang bezel, potongan lubang, atau takuk yang jauh lebih besar untuk memastikan sensor ini dapat dipasang di bahagian depan telefon.


Sensor 108 MP yang digunakan pada kamera belakang pada masa ini memakan sedikit ruang. Samsung baru-baru ini berjaya mengurangkan ukuran sensor kamera 108 MP secara fizikal sehingga sedikit lebih kecil daripada pendahulunya.


Tetapi dengan proses pengurangan ini, masalah lain timbul. Ukuran sensor yang terlalu kecil akan mengorbankan piksel, dan ukuran piksel yang terlalu kecil tidak akan dapat menangkap cahaya secara optimum ketika mengambil gambar dengan pencahayaan minimum, walaupun anda mengambil gambar dengan teknologi bining piksel.


Ada penyelesaian yang dapat diterapkan oleh vendor, yaitu dengan mengadopsi mekanisme kamera balik dengan gaya Asus Zenfone 6 dan Zenfone 7. Dengan mekanisme ini, pengguna masih dapat menggunakan kamera 108 MP untuk mengambil gambar diri sendiri tanpa perlu risau tempat.


Tidak lama dahulu kami juga melihat kebocoran Xiaomi Mi 11 Ultra yang menyajikan skrin mini di sebelah kamera belakang yang nampaknya digunakan untuk membantu mengambil gambar selfie dengan kamera belakang.


Selain masalah ruang, kelebihan kamera selfie 100 MP juga menjadi tanda tanya. Salah satu sebab vendor memperkenalkan ciri ini adalah untuk membolehkan pengguna memperbesar dan memotong foto berkat jumlah piksel yang banyak. Tetapi berapa banyak pengguna yang bersedia memperbesar gambar selfie mereka?


Kamera selfie 100 MP bukan satu-satunya teknologi kamera baru yang akan hadir dalam masa terdekat. ZTE dilaporkan mengembangkan Axon 30 Pro yang akan menjadi telefon bimbit pertama di dunia dengan kamera 200 MP.


Bagaimana dengan anda, adakah anda berminat membeli telefon bimbit dengan kamera selfie 100 MP?

Telefon bimbit dengan Kamera Selfie 100 MP Dipasarkan Telefon bimbit dengan Kamera Selfie 100 MP Dipasarkan Reviewed by thecekodok on 3:45:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.