Terdapat Putera Arab di Sebalik Penerbit Permainan Popular


 Arab Saudi, melalui agensi pengurusan pelaburannya (Public Investment Fund - PIF), mengalirkan berbilion-bilion dolar untuk membeli saham di sejumlah pembangun dan penerbit permainan popular.

Agensi yang diketuai oleh Putera Mohammad bin Salman (MBS) membeli saham Activision-Blizzard, Electronic Arts (EA) dan Take-Two dengan harga lebih dari USD 3.3 bilion.


Secara keseluruhan, PIF membeli 14.9 juta saham Activision bernilai USD 1.4 bilion, 7.4 juta saham EA bernilai USD 1.1 bilion, dan 3.9 juta saham Take Two bernilai USD 826 juta pada akhir tahun 2020..Ini bukan kali pertama MBS membuat pelaburan besar dalam permainan. Pada tahun 2017, Riot Games 'League of Legends European Championship mengumumkan kerjasama dengan projek bandar pintar Arab Saudi bernama Neom, yang juga milik MBS.


Tetapi pada keesokan harinya Riot segera membatalkan kolaborasi itu kerana terdapat protes oleh komuniti League of Legends profesional. Pada tahun yang sama, badan amal milik MBS yang disebut MiSK juga membeli saham SNK - pembangun permainan Jepun yang terkenal dengan permainan King of Fighters dan Samurai Shodown sebanyak 33.3%.


Arab Saudi diketahui sering mengalirkan dana besar untuk melabur dalam teknologi. Salah satu dari mereka yang telah menerima suntikan dana adalah Uber, yang pada tahun 2016 menerima suntikan dana sebanyak USD 3,5 miliar.


Walaupun begitu, tokoh MBS tidak dapat dipisahkan dari pelbagai kontroversi. Salah satu yang paling berkesan adalah tuduhan penglibatan MBS dalam pembunuhan wartawan Arab Saudi, Jamal Khashoggi.


Keterlibatan MBS digambarkan oleh agensi perisikan AS CIA dalam laporannya, dan bertentangan dengan dakwaan pemerintah Arab Saudi bahawa MBS tidak terlibat dalam pembunuhan yang berlaku di Konsulat Arab Saudi di Istanbul, Turki.

Terdapat Putera Arab di Sebalik Penerbit Permainan Popular Terdapat Putera Arab di Sebalik Penerbit Permainan Popular Reviewed by thecekodok on 10:09:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.