TikTok Melancarkan Panduan Internet Selamat Ibu Bapa

 


Menyambut Hari Internet Selamat Sedunia, TikTok telah melancarkan Kit Keselamatan Keluarga yang mengandungi panduan untuk internet yang selamat untuk ibu bapa. Kit alat ini mengandungi 10 petua yang boleh dipelajari oleh ibu bapa untuk membimbing remaja ketika menggunakan platform digital.


Alat ini disediakan oleh TikTok dengan DQ Institute, sebuah institusi global yang memfokuskan pada masalah keselamatan digital. Kit alat ini boleh dimuat turun oleh ibu bapa melalui halaman Pusat Keselamatan di laman web TikTok .


"Sejak awal, kami menjadikan keselamatan internet sebagai salah satu keutamaan kami,"


"Kami juga ingin orang yang menggunakan TikTok merasa selamat, merasa selesa dan mereka menggunakannya dengan cara yang positif," lanjutnya.


Kit alat ini ditujukan untuk ibu bapa yang mungkin sedikit tahu tentang aplikasi baru. Dengan alat ini, ibu bapa dapat mempelajari 10 petua keibubapaan digital yang dapat membantu mereka mengawasi anak-anak mereka semasa bermain TikTok.


Beberapa perkara dalam siri petua adalah menetapkan had masa skrin, membatasi batasan teknologi keluarga, membicarakan privasi dan buli siber, memeriksa kesediaan teknologi anak-anak, dan sebagainya.Selain daripada petua di atas, ibu bapa juga dapat mempelajari cara menggunakan 10 ciri keselamatan dan privasi di TikTok. Salah satunya ialah ciri Family Pairing yang dilancarkan tahun lalu.


Kami juga mempunyai mod Family Pairing di mana ibu bapa boleh memasangkan atau menyegerakkan akaun TikTok mereka dengan akaun TikTok remaja mereka,


"Oleh itu (ibu bapa) dapat mengawal kandungan apa yang dapat dimakan oleh remaja mereka, berapa lama mereka menggunakan TikTok, yang dapat memberi komen atau menonton video anak-anak," lanjutnya.Kehadiran Kit Keselamatan Keluarga TikTok juga disambut baik  Terutama sekarang bahawa kanak-kanak harus belajar dalam talian kerana wabak itu, dan TikTok adalah salah satu media yang digunakan oleh kanak-kanak untuk mempelajari perkara baru.


TikTok telah menghasilkan kejayaan, iaitu sekumpulan alat keselamatan keluarga, tetapi pada pendapat saya ia dapat memberi pencerahan dan memberi pandangan dari ibu bapa.


"Kami di pusat pengukuhan watak tentu menyambutnya kerana kemudian kami dapat menggunakan aplikasi ini untuk mengajar watak," katanya.