Twitter Spaces yang tidak menyeronokkan dari Clubhouse?


Populariti Clubhouse akan terganggu dengan kehadiran Spaces. Kerana Twitter mula menguji ciri barunya pada pengguna iPhone.


Oleh itu, apabila seseorang yang kita ikuti membuat sesi sembang atau disebut ruang, ia akan dilihat di bahagian Fleets. Foto profilnya tidak lagi dilingkari dengan warna biru, tetapi ungu.


Setelah diklik, pop-up akan muncul menunjukkan maklumat ruang, dari siapa tuan rumah ke barisan pembesar suara. Terdapat butang Join This Space berwarna ungu di bahagian bawah, serta maklumat bahawa mikrofon akan dilumpuhkan secara automatik semasa bergabung.


Selepas butang Join This Space, kita akan memasuki ruang sembang. Pada pandangan pertama ia kelihatan seperti Clubhouse, tetapi Twitter memberikan sentuhan yang sedikit berbeza.


Daripada membezakan bidang penutur dan pendengar, Spaces menyatukan semuanya dalam satu bahagian. Walau bagaimanapun, penghuni dibuat secara berurutan, bermula dari tuan rumah, pembicara hingga pendengar. Tidak seperti Clubhouse, Twitter hanya menghadkan 10 pembesar suara.


Di bahagian bawah terdapat sejumlah butang. Di sudut paling kiri terdapat ikon mikrofon yang menyatakan permintaan. Ia berfungsi seperti mengangkat tangan di Clubhouse, kerana sukarela untuk bercakap.


Jadi yang menarik ialah Twitter menyediakan butang reaksi (ikon hati). Apabila ditekan terdapat enam emoji untuk dipilih. Apabila ditekan, emoji akan muncul di foto profil pengguna. Ini dapat membantu semasa memberi respons bertepuk tangan atau ketawa ketika pembesar suara mengatakan sesuatu tanpa perlu menghidupkan mikrofon.


Untuk butang ikon tiga titik, apabila ditekan akan memaparkan pilihan tetapan sembang, seperti menguruskan pembesar suara dan kapsyen. Sementara butang paling kanan adalah untuk berkongsi pautan sembang melalui tweet, pautan atau jemput untuk bergabung melalui DM.


Mengenai kualiti suara tidak jauh berbeza dengan Clubhouse. Suara pembicara yang menyampaikan pendapat jelas terdengar di telinga.


Jadi bagaimana jika anda mahu memulakan sembang di Spaces? Semudah membuat Fleets. Cukup tekan ikon foto profil di sudut kiri atas. Selepas itu Leret ke pilihan Ruang. 


Setelah mengikuti sesi ruang angkasa, ciri sembang audio Twitter tidak kurang menarik daripada Clubhouse, yang kini disukai oleh netizen .

Twitter Spaces yang tidak menyeronokkan dari Clubhouse? Twitter Spaces yang tidak menyeronokkan dari Clubhouse? Reviewed by thecekodok on 10:05:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.