Viral Zoom Boleh "Melihat" Walaupun Kamera Web dimatikan, Benarkah?


 Video viral di TikTok nampaknya keliru memberitahu bahawa hos di Zoom masih dapat melihat dan mendengar walaupun kamera dan mikrofon kami dimatikan.


Sejumlah video yang dimuat naik oleh pengguna dengan akaun shokshooter, juga dikenali sebagai Mic Mute Man, menunjukkan dia menghadiri kelas maya melalui Zoom. Dia mengangkat kertas tulis, memainkan muzik, dan mengajukan pertanyaan sementara kamera dan videonya dimatikan.


Dalam video tersebut, pengguna menandakan dengan garis merah pada mikrofon atau simbol kamera di skrin. Kemudian seseorang yang menjadi guru dalam video itu kemudian bertindak balas kepada penembak jitu.


Tidak jelas siapa individu atau orang itu guru, institusi akademik apa yang dihadiri, atau siapa rakan sekelas pengguna kerana hanya inisial mereka yang ditunjukkan dalam video, dan kamera mereka dilumpuhkan.


Walaupun video ini kelihatan asli, beberapa orang telah berusaha membuktikan bahawa ia mungkin palsu. Maklumat salah ini berjaya mengumpulkan berjuta-juta penonton dan menjadi viral.


Dipetik dari Independent, ada beberapa perkara yang membuktikan bahawa video tersebut adalah tipuan. Pertama, pengguna menggunakan komputer riba MacBook yang seharusnya mempunyai penunjuk kamera yang terpasang pada kamera web yang berubah menjadi hijau ketika aktif.


"Pasukan perkakasan membuat LED berhubung rapat dengan isyarat perkakasan dari sensor. Sekiranya penyegerakan menegak (yang saya percaya) aktif, LED akan menyala. Tidak ada kawalan firmware untuk mematikan atau mengaktifkan LED. Jadi saya tidak ' "Percaya bahawa perisian hasad boleh dipasang untuk mengaktifkan kamera tanpa menyalakan LED," komentar seorang bekas jurutera Apple yang menjawab kebimbangan yang berkaitan dengan privasi mengenai peredaran video ini.


Juga tidak mungkin bahawa tuan rumah (yang merupakan guru dalam video ini), dapat mengaktifkan kamera web tanpa diketahui oleh peserta lain dalam panggilan video Zoom. Halaman Pusat Bantuan Zoom mempunyai maklumat yang menjelaskan perkara ini.


"Atas sebab privasi dan keselamatan, tuan rumah tidak dapat mengaktifkan peserta lain tanpa persetujuan mereka. Penganjur dapat menggunakan pilihan 'Tanya Semua untuk Bersuara' yang akan meminta setiap pengguna mengaktifkan mikrofonnya sendiri, atau melakukannya dengan izin 'Minta' untuk aktifkan mikrofon dan kamera peserta. dikehendaki, "tulis Zoom.


Setakat ini, shokshooter belum memberikan sebarang respons mengenai laporan ini. Begitu juga, TikTok dan Zoom masih belum bertindak balas. Ada kemungkinan bahawa video itu hanya diedit untuk menunjukkan bahawa fungsi privasi Zoom tidak berfungsi, atau bahawa kandungan yang dimainkan adalah video ketika kamera dimatikan. Tetapi tetap saja, video ini membuatkan pengguna lain merasa risau.