WhatsApp Membetulkan Kesalahpahaman di Maksud Dasar Privasi Baru

 


Dasar privasi baru WhatsApp sering disalahpahami. Walaupun telah dijelaskan bahawa masih ada yang salah faham dan berpendapat bahawa WhatsApp bukan lagi tempat yang selamat kerana berkongsi data dengan Facebook.

Agar tidak ada kesalahpahaman, Pengarah Komunikasi WhatsApp APAC Sravanthi Dev menjelaskan dalam sidang media beberapa waktu lalu bahawa dasar privasi baru WhatsApp berkaitan dengan API WhatsApp.


Sebagai gambaran, WhatsApp mempunyai tiga jenis pilihan. yang sering digunakan untuk sembang interpersonal, Perniagaan WhatsApp untuk perniagaan kecil, dan WhatsApp Business API yang digunakan untuk syarikat sederhana dan besar. Contohnya ialah WhatsApp yang dimiliki oleh Singapore Airlines .Nah, API WhatsApp ini, kerana mereka cenderung menerima ribuan mesej setiap hari, mereka secara automatik memerlukan hosting yang mencukupi. Di sinilah Facebook menawarkan pilihan kepada syarikat untuk menggunakan hosting dari Facebook.


"WhatsApp menawarkan pelanggan korporat untuk menguruskan pesanan mereka sendiri atau menggunakan hosting dari Facebook. Jika mereka sudah menggunakan hosting lain, mesej antara pelanggan dan syarikat masih dienkripsi, tetapi tidak dapat dikatakan end-to-end," jelas Sravanthi.


Tetapi sekali lagi, WhatsApp sebanyak mungkin mahu memberikan seberapa banyak pilihan untuk pelanggannya. Jadi pilihannya jelas antara menggunakan hosting dari Facebook atau menggunakan pihak ketiga yang lain.


"Bolehkah Facebook mengakses perbualan? Tidak, tetapi Whatsapp akan memberikan pemberitahuan yang menjelaskan sama ada WhatsApp API menggunakan perkhidmatan hosting pihak ketiga yang lain atau tidak, jadi akan ada pemberitahuan kemudian yang mana yang dienkripsi dari ujung ke ujung dan yang tidak," katanya.


Selanjutnya, jika syarikat yang menggunakan WhatsApp Business API menggunakan perkhidmatan dari pihak lain, WhatsApp akan terus memantau sejauh mana keselamatan yang ditawarkan oleh perkhidmatan tersebut. WhatsApp mengakui bahawa pihak ketiga lain yang bertanggung jawab mengelola data dapat menganalisis data yang ada, tetapi itu tidak bermaksud mereka dapat membaca pesan pengguna ke WhatsApp API.


WhatsApp komited untuk mengemas kini dasar privasi pengguna secara berkala. Tidak mahu berahsia, tepatnya dengan komunikasi ini WhatsApp ingin mewujudkan ketelusan untuk pelanggan.


"Dengan ini, pengguna dapat memilih apakah mereka ingin berbicara dengan WhatsApp API atau tidak. Jika tidak, mereka akan melakukannya. Maksudnya pengguna mempunyai kawalan penuh," katanya.


WhatsApp juga enggan mengatakan bahawa ia memaksa pengguna untuk bersetuju dengan dasar privasi baru ini. Sebaliknya, WhatsApp bertujuan untuk memberikan kejelasan dan rasa aman kepada pengguna.


"Mengapa kita harus menerima kebijakan itu? Mungkin ada orang yang tidak ingin berbicara dengan WhatsApp API, tetapi mungkin mereka akan melakukannya nanti di masa depan. Kami tidak memaksa orang, anda boleh bercakap dengan orang seperti biasa, tetapi kami memberi anda pilihan tentang bagaimana anda dapat melakukannya. menggunakan WhatsApp. Saya rasa itu adil, "kata Sravanthi.

WhatsApp Membetulkan Kesalahpahaman di Maksud Dasar Privasi Baru WhatsApp Membetulkan Kesalahpahaman di Maksud Dasar Privasi Baru Reviewed by thecekodok on 4:15:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.