YouTube dan Carian Menjadi Mesin Wang Abjad

 


Alphabet, syarikat induk Google, telah melancarkan suku keempat tahun fiskal 2020 dengan jumlah yang mengejutkan.

Syarikat itu dilaporkan telah menjana USD 56.9 bilion pada suku yang berakhir pada 31 Disember. Angka ini adalah kenaikan 23% dari USD 46.1 bilion tahun lalu.

Dalam satu kenyataan, Ketua Pegawai Kewangan Ruth Porat mengatakan jumlah pendapatan didorong oleh perkhidmatan Carian dan YouTube. Kerana pulih aktiviti pengguna dan perniagaan.

Ini meneruskan tren pertumbuhan pendapatan pada suku terakhir, ketika Alphabet melaporkan telah menghasilkan USD 46,2 juta dibandingkan dengan USD 40,5 juta dari tempoh yang sama pada tahun 2019.


Daripada jumlah pendapatan sebanyak USD 56.9 bilion, setiap perkhidmatan menghasilkan 52,9 bilion dolar dari Google, USD 3,8 juta dari Google Cloud, sementara USD 196 juta diperoleh dari bahagian lain. Secara keseluruhan, Alphabet menjana USD 182.5 bilion pada tahun 2020.


Pada suku keempat tahun 2020, pendapatan "Carian Google & Lain-lain" berjumlah USD 31.9 bilion, sementara iklan YouTube memperoleh USD 6.9 bilion.

Melalui panggilan telefon dengan akhbar dan pelabur petang ini, CEO Sundar Pichai meringkaskan beberapa pengumuman terbaru syarikat.


Ini termasuk aplikasi Google Pay yang direka bentuk semula, perkongsian bertahun-tahun antara Android Auto dan Ford, ciri Peta baru, dan akhirnya menutup pemerolehan Fitbit.


Di YouTube, Pichai mengatakan syarikat itu memperhatikan dua trend penting: video langsung dan pendek. Dia mengatakan bahawa lebih daripada setengah juta saluran disiarkan secara langsung di YouTube untuk pertama kalinya tahun lalu dan bahawa video pada pemain Shorts baru mendapat tiga setengah bilion tontonan setiap hari.

Walaupun Alphabet mengalami penurunan pendapatan pada suku kedua 2020 kerana kesan wabak itu, Alphabet jelas menunjukkan prestasi yang memberangsangkan.


Porat berkata dia sangat gembira dengan prestasi suku keempat kami yang cemerlang selepas tahun yang belum pernah terjadi sebelumnya.


"Setelah kemunduran besar pada awal pandemi, perbelanjaan jenama mulai pulih pada suku ketiga. Kami melihat peningkatan ketara dalam perbelanjaan jenama dalam pendapatan Rangkaian YouTube pada suku keempat." Menjelaskan Ketua Pegawai Perniagaan Philip Schindler.


YouTube terus mendapat banyak tontonan dan pengiklan ingin meletakkan jenama mereka di hadapan semua penonton.