10 Aplikasi yang terbanyak Bocor Data Pengguna

 


Penyedia perkhidmatan Cloud pCloud sedang meneliti pelbagai aplikasi popular untuk melihat aplikasi mana yang menggunakan data pengguna yang paling banyak. Ternyata di tempat pertama ada Instagram.

Kajian pCloud ini dilakukan menggunakan label privasi yang diterapkan oleh Apple App Store. Mereka menganalisis bahagian 'Iklan Pihak Ketiga' dan 'Pengiklanan atau Pemasaran Pengembang' pada label privasi App Store.


Dari analisis ini, mereka mendapati bahawa Instagram berada di posisi teratas kerana berkongsi 79% data pengguna yang dikumpulkan dengan pihak ketiga, seperti yang dikutip oleh Forbes, Selasa (9/3/2021).


Jenis data yang dikumpulkan termasuk pembelian, lokasi, maklumat hubungan, kenalan, kandungan pengguna, sejarah pencarian dan penyemakan imbas, pengecam, data penggunaan, diagnostik dan maklumat kewangan.


Syarikat induk Instagram, Facebook, berada di tempat kedua untuk berkongsi 57% data pengguna dengan pihak ketiga. Sementara itu, di kedudukan ketiga terdapat LinkedIn dan Uber Eats yang berkongsi 50% data.


"Walaupun aplikasi kadang-kadang perlu memberikan maklumat tertentu kepada pihak ketiga untuk membantu mereka menyampaikan perkhidmatan mereka, sebilangan besar aplikasi benar-benar melakukannya untuk kepentingan mereka sendiri, bukan pengguna," kata Pengurus Pemasaran Digital pCloud Ivan Dimitrov.


"Mengambil kesempatan untuk berkongsi maklumat peribadi semakin kerap berlaku dalam amalan dalam talian moden," lanjutnya.


Tidak hanya dikongsi dengan pihak ketiga, aplikasi ini juga mengumpulkan data pengguna untuk mempromosikan produk mereka di platform sendiri atau di tempat lain.


Sekali lagi Instagram berada di kedudukan teratas, bersama dengan syarikat induknya Facebook. Kedua-duanya menggunakan 86% data pengguna yang dikumpulkan untuk menjual produk mereka sendiri.


Laporan pCloud juga menyoroti aplikasi popular yang mempunyai amalan keselamatan dan privasi yang lebih baik. Aplikasi seperti Skype, Microsoft Teams dan Google Classroom tidak mengumpulkan data untuk pengiklan atau pihak ketiga.


Telegram, Clubhouse, Netflix dan Signal juga dipuji kerana tidak merosakkan data pengguna. Sementara itu Bigo Live dan Likee termasuk dalam senarai 20 aplikasi teratas yang paling selamat digunakan kerana mereka hanya mengumpulkan 2% data pengguna.


"Di masa depan, sesiapa sahaja yang menggunakan aplikasi itu harus lebih berhati-hati dengan maklumat apa yang mereka kongsi," kata Dimitrov.


Berikut adalah 10 aplikasi dengan data pengguna terbanyak:


Instagram (79% data)

Facebook (57% data)

LinkedIn (50% data)

Uber Eats (50% data)

Trainline (43% data)

YouTube (43% data)

YouTube Music (43% data)

Deliveroo (36% data)

Duolingo (36% data)

eBay (36% data)

10 Aplikasi yang terbanyak Bocor Data Pengguna 10 Aplikasi yang terbanyak Bocor Data Pengguna Reviewed by thecekodok on 8:41:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.