3 Karakter wanita ikonik di dunia permainan yang paling berpengaruh


 Pada 8 Mac, 2021, dunia memperingati Hari Wanita Antarabangsa, di mana ini adalah masa yang tepat untuk membincangkan 3 aksara wanita fiksyen yang mempunyai pengaruh besar dalam industri permainan video.

Sesungguhnya perayaan ini lebih ditujukan kepada wanita dalam kehidupan sebenar, untuk meraikan pencapaian dan memberi perhatian kepada perjuangan untuk kesaksamaan wanita.


Tetapi tidak ada yang salah dengan membincangkan perspektif fiksyen, terutama di dunia permainan. Berikut adalah 3 watak wanita yang mempunyai peranan yang besar dalam industri permainan:


1. Jill Valentine.


Jill Valentine adalah salah satu watak wanita protagonis yang boleh dimainkan di Resident Evil, dan menjadi watak wanita pertama yang akan dimainkan dalam permainan seram.


Valentine berjaya masuk ke Guinness World Records 'Top 50 watak permainan video sepanjang masa pada tahun 2011 dan reka bentuk sentiasa dipuji kerana ia dibuat tidak terlalu seksi.


2. Lara Croft.

Lara Croft adalah satu-satunya watak wanita protagonis dari francais penunggang makam dan menjadi perintis bagi perwakilan wanita dalam permainan video sejak tahun 1996.


Dia adalah watak wanita yang kuat yang pada asalnya direka untuk menjadi seksi kerana kekuatannya. Tetapi kerana ia dianggap sebagai simbol seks dalam industri permainan, pada reboot Raider 2013 pemaju mengurangkan segala-galanya, membuat badan dan pakaian lebih realistik dan mengurangkan kesan seksi.


3. Ellie.


Memasuki senarai wanita yang paling cantik di dunia, Ellie bukan manusia yang sebenar. Sutie. Foto: anjing nakal

Ellie adalah watak utama dalam permainan terakhir kita, dan menjadi protagonis yang boleh dimainkan pada yang terakhir dari kami 2.


Selain daripada kontroversi yang berlaku dalam sekuel, ia tidak dapat dinafikan bahawa Ellie menjadi watak seorang wanita yang mempunyai pengaruh yang besar dalam industri permainan. Dia menjadi seorang gadis muda yang bijak tanpa perlu kelihatan terlalu seksual, dilaporkan dilaporkan dari Gamerant, Rabu (10/3/2021).


Menurut anda, siapa lagi watak wanita fiksyen mempunyai pengaruh besar pada industri permainan? Sekurang-kurangnya menjejaskan permainan itu sendiri. Kongsi dalam Komen Column Ya.

3 Karakter wanita ikonik di dunia permainan yang paling berpengaruh 3 Karakter wanita ikonik di dunia permainan yang paling berpengaruh Reviewed by thecekodok on 5:48:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.