4 Vaksin Corona Model Baru, Sebahagiannya Dilapisi Elektroplated


 Setahun setelah Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) secara resmi menyatakan virus Corona sebagai wabah, ada 11 vaksin yang telah mendapat izin untuk digunakan.

Walau bagaimanapun, 11 vaksin tersebut dianggap tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan seluruh dunia. Sekurang-kurangnya itulah yang dikatakan oleh Esther Krofah, Pengarah Eksekutif di FasterCures. Menurutnya, dari 7 bilion orang di bumi, hanya 1.2% yang menerima vaksinasi.


"Kami memerlukan sebanyak mungkin vaksin yang dapat melewati proses saintifik," katanya.


Tetapi untungnya, saat ini ada 251 vaksin COVID-19 lain yang sedang dalam tahap pengembangan, dengan 60 daripadanya sudah diuji pada manusia. Sebenarnya, sebahagian daripadanya adalah pembangunan yang hampir lengkap.


Dilaporkan oleh Science News, Sabtu (27/3/2021), berikut adalah beberapa jenis vaksin baru yang dianggap berpotensi untuk ditambahkan ke dalam daftar vaksin Corona yang telah mendapat izin untuk digunakan. Vaksin ini berfungsi berbeza dari vaksin yang ada.


1. Covaxx


Vaksin ini menggunakan beberapa bahagian protein yang disebut peptida, dan beberapa protein dalam virus Corona, atau tepatnya SARS-CoV-2. Peptida yang digunakan serupa dengan struktur penting protein dalam virus Corona.


Semasa disuntik ke dalam badan, peptida buatan makmal ini mendorong tubuh untuk membuat sistem antibodi.


Berbanding dengan vaksin lain yang menggunakan protein spike secara keseluruhan, Covaxx hanya menggunakan sebahagian protein dari virus Corona yang penting untuk mendorong reaksi sistem imun manusia. Selain itu, vaksin ini boleh disimpan dalam suhu yang stabil di dalam peti sejuk biasa.


Covaxx kini sedang menjalani ujian fasa kedua di Taiwan untuk mengkaji tindak balas imun dan kesan sampingannya. Ujian Tahap 2 dan 3 juga akan dilakukan di Brazil untuk menentukan tahap keberkesanannya.


2. Vaxart


Vaksin ini yang dibuat oleh sebuah syarikat dari San Francisco, AS membuat virus selesema yang menyebabkan adenovirus membawa arahan untuk membuat dua protein virus korona ke dalam sel manusia. Dari situ, protein yang dihasilkan dapat menjadikan sistem kekebalan tubuh melawan virus Corona.


Tidak seperti vaksin lain yang perlu disuntik ke dalam tubuh manusia, Vaxart adalah pil yang diambil oleh mulut. Pil vaksin ini boleh disimpan pada suhu bilik dan tidak memerlukan kakitangan perubatan atau peralatan khas untuk digunakan.Akibatnya, Vaxart mempunyai kelebihan dari segi pengedaran, iaitu dapat mencapai tempat yang sukar, seperti tempat yang tidak mempunyai pendingin vaksin khas. Juga boleh menjadi alternatif bagi orang yang fobia jarum.


Pengasas Vaxart Sean Tucker juga mendakwa bahawa vaksin yang diambil dapat menghasilkan imuniti yang lebih tinggi pada membran mukus di hidung, mulut dan tekak daripada vaksin yang disuntik.


Vaxart akan segera memulakan ujian Fasa 2a untuk menentukan dos yang optimum. Sementara itu, kesan sampingan Vaxart yang dijumpai setakat ini adalah mual dan cirit-birit.


3. Valneva

Valneva berasal dari SARS-CoV-2 yang telah dimatikan atau dilemahkan. Virus yang digunakan sebagai pangkalan itu sendiri diperoleh dari pesakit COVID-19 di Itali. Kemudian virus 'dijangkiti' ke dalam sel dari monyet, yang dipilih kerana mereka tidak mempunyai protein tertentu dalam sel manusia.


Akibatnya, virus tidak dapat berkembang dan menyebabkan penyakit, tetapi masih dapat merangsang pembentukan antibodi. Walaupun cara kerjanya seperti Sinopharm dan Sinovac, ada perbezaan mendasar dengan Valneva.


Vaksin Sinopharm dan Sinovac menggunakan virus Corona yang dilemahkan menggunakan bahan kimia, sementara Valneva tidak. Valneva kini sedang menunggu keputusan percubaan klinikal fasa 1/2 yang dijangka akan muncul pada bulan April.


4. Inovio


Cara kerja Inovio adalah dengan menggerakkan elektrik manusia. Bukan sahaja elektrik dihantar, tetapi juga petunjuk DNA untuk membina protein spike virus Corona. Elektrik yang digegarkan hanya sepersekian saat. Dari sana, sel-sel di dalam badan akan menghasilkan protein lonjakan dan menghasilkan imuniti.


Cara Inovio berfungsi sangat unik, dan tidak ada vaksin lain yang menggunakan kaedah yang serupa. Kejutan elektrik yang digunakan berasal dari alat kecil, menyerupai berus gigi elektrik.Sebilangan orang yang telah mencuba vaksin ini mengakui bahawa letupan elektrik yang dihidupkan secara elektrik kurang menyakitkan daripada disuntik menggunakan jarum suntik.


Inovio kini dalam ujian klinikal fasa 2, hasilnya dijangka tersedia dalam masa terdekat. Ujian klinikal fasa 3 akan dimulakan setelah Pentadbiran Makanan dan Dadah AS memberi peranti komersial lesen.

4 Vaksin Corona Model Baru, Sebahagiannya Dilapisi Elektroplated 4 Vaksin Corona Model Baru, Sebahagiannya Dilapisi Elektroplated Reviewed by thecekodok on 4:38:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.