6 Generasi Baru Teknologi Vaksin Corona

 


Para saintis terus mencari cara terbaik untuk memerangi wabak virus Corona (COVID-19) yang telah melanda pelbagai bahagian Bumi tahun ini. Menggunakan teknologi terkini juga diharapkan dapat menjadi solusi untuk mewujudkan vaksin Corona generasi baru.

Setakat ini, produk vaksin yang paling banyak digunakan, bermula dari Sinovac, Pfizer, Novavax, dan AstraZeneca. Vaksin COVID-19 dengan bantuan sentuhan teknologi pastinya boleh menjadi pilihan masyarakat, misalnya mereka yang takut dengan jarum, mereka masih boleh diberi vaksin tanpa suntikan.Contohnya, vaksin Corona generasi baru hanya disembur. Walaupun berbeza, tujuannya adalah sama, mengakhiri wabak sekarang. Seperti dikutip dari Bloomberg, Ahad (28/3/2021) sebenarnya ada 250 calon vaksin yang masih diuji, termasuk 82 orang dalam kajian tersebut.


"Sangat penting untuk berkongsi produk vaksin dengan seluruh dunia secepat mungkin. Mempercepat vaksin terhadap COVID-19 melambatkan kadar mutasi," kata Richard Hatchett, Ketua Pegawai Eksekutif Gabungan untuk Inovasi Penyediaan Epidemik.


Inilah yang perlu anda ketahui mengenai teknologi baru untuk vaksin Corona, bersama dengan kebaikan dan keburukannya:


1. Satu Vaksin Suntikan

Sebilangan besar vaksin COVID-19 memerlukan dua suntikan dengan jangka masa sekitar dua minggu dari suntikan pertama. Kemudian, vaksin Corona hanya akan membolehkan satu suntikan dibuat.


Pendekatan ini dikenali sebagai teknologi vektor virus, yang menggunakan virus yang tidak berkaitan yang telah dimodifikasi untuk melepaskan sejumlah besar protein, sehingga memicu tindak balas imun.


Pro

- Dengan satu suntikan, orang yang disuntik lebih cepat dan kuat, walaupun diperlukan dorongan

- Membolehkan pengemaskinian strain baru lebih mudah, kerana urutan genetik yang berbeza dapat disebarkan melalui vektor virus yang sama.

- Boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga dua tahun

Kaunter

- Orang boleh kebal terhadap vektor, yang sering menjadi adenovirus - penyebab selesema biasa -

- Semua peningkatan pengeluaran protein dapat mencetuskan tindak balas imun yang dapat menghasilkan kesan sampingan yang lebih kuat

Baca juga:

Saintis Menyediakan Bentuk Pil Vaksin Corona Bagi Mereka Yang Takut Suntikan


2. Vaksin Pencetus Respons

Jenis vaksin yang paling biasa sekarang dalam percubaan manusia, menyumbang hampir satu pertiga daripada yang sedang dikembangkan, suntikan subunit protein menggunakan serpihan virus untuk menghasilkan tindak balas imun.


Biasanya lonjakan protein yang tersebar di permukaan virus Corona, digabungkan dengan bahan kimia yang dikenali sebagai pembantu untuk memperdalam reaksi.


Pro

- Teknologi matang yang menjadikan gambar stabil

- Tidak ada risiko jangkitan kerana mereka tidak menggunakan virus hidup

- Lebih mudah dan lebih murah untuk dihasilkan, dengan banyak kapasiti yang ada dalam sistem

Kaunter

- Mencari segmen protein yang tepat memerlukan masa

- Sistem kekebalan tubuh mungkin tidak mengenali fragmen protein sebagai ancaman serius, dan menghasilkan tindak balas yang lebih lemah

- Pukulan penggalak mungkin diperlukan


3. Umpan Virus

Vaksin ini mengandungi umpan virus Corona, cangkang protein yang sangat mirip dengan virus tanpa bahan genetiknya. Zarah-zarah yang disebut virus masih mampu menghasilkan tindak balas imun terhadap yang asal.


Pro

- Mereka mempunyai struktur dan bentuk virus untuk merangsang tindak balas imun yang kuat tanpa risiko jangkitan

- Selamat untuk orang yang mempunyai tindak balas imun yang lemah

- Berpotensi lebih baik dalam menangani mutasi

Kaunter

- Adalah sukar untuk membuat zarah makanan berkualiti tinggi dan stabil dalam kuantiti yang banyak

- Kos pembuatannya tinggi

- Asal dan komposisi luaran virus COVID-19 adalah kompleks, sehingga sukar ditiru


4. Sekatan DNA

Seperti vaksin terobosan mRNA dari Pfizer, BioNTech, dan Moderna, vaksin DNA memasukkan sejumlah kecil kod genetik ke dalam sel manusia. Sel menjadi kilang, menghasilkan protein untuk mendapatkan tindak balas imun.Walau bagaimanapun, vaksin DNA mesti mengambil langkah tambahan. Mereka mesti menukar bahan genetik menjadi mRNA, yang mengandungi arahan untuk membuat protein. Sekiranya vaksin menggunakan pendekatan ini melanda pasaran, ia akan menjadi yang pertama seumpamanya.


Pro

- Dapat menggerakkan sistem kekebalan tubuh untuk membunuh sel-sel yang dijangkiti virus selain membuat antibodi untuk mencegah serangan virus

- Mungkin lebih murah untuk dibuat daripada vaksin berasaskan protein dan lebih stabil daripada suntikan mRNA

- Sesuai untuk orang yang mempunyai sistem imun yang terganggu

Kaunter

- Tindak balas imun mungkin lebih lemah dan vaksin kurang berkesan

- Beberapa perlu digunakan dengan 'senjata gen' untuk mendorong bahan genetik ke dalam sel, satu cabaran logistik tambahan semasa usaha inokulasi besar-besaran

Baca juga:

Drive Thru Vaccination Center di Depok Dibuka, Inilah Cara Mendaftar


5. Penyembur Hidung

Vaksinasi untuk COVID-19 tidak semestinya sinonim dengan suntikan. Beberapa imunisasi boleh disemburkan ke hidung, di mana virus pertama kali menyerang.


Beberapa jenis, termasuk vektor virus dan pendekatan zarah seperti virus, boleh diberikan sebagai penyembur hidung.


Pro

- Dapat memberikan perlindungan yang lebih baik terhadap virus yang biasanya menular melalui saluran pernafasan

- Mengelakkan jarum

- Lebih mudah diberikan daripada suntikan yang memerlukan suhu beku dan penyediaan oleh kakitangan perubatan

Kaunter

- Boleh menyebabkan kesan sampingan yang lebih teruk

- Penggunaan dan potensinya mungkin terhad kepada kumpulan umur tertentu


6. Coronavirus Medley

SARS-CoV-2 bermutasi dan terdapat kebimbangan bahawa siri suntikan semasa mungkin tidak memberikan ketahanan terhadap varian tersebut. Walau bagaimanapun, beberapa vaksin kini secara serentak mensasarkan beberapa jenis.


Terdapat juga suntikan kombinasi yang dirancang untuk melindungi dari influenza musiman. Sementara itu, penelitian masih pada tahap awal, vaksin ini dapat menjadi jawaban terakhir untuk virus Corona yang terus bermutasi, sehingga pengatur dapat melacaknya dengan cepat melalui suntikan ini.


Pro

- Melindungi dari beberapa varian virus, mengurangkan kerumitan untuk melakukan vaksinasi berulang kali

- Perlindungan untuk pelbagai jangkitan dengan satu suntikan, mengurangkan beban pesakit dan sistem penjagaan kesihatan

Kaunter

- Teknologi yang belum terbukti dan masih belum diketahui sama ada suntikan multivalen berjaya dibuat terhadap strain virus Corona

- Sukar untuk menentukan komponen mana yang menyebabkan kesan sampingan dalam vaksin kombinasi

6 Generasi Baru Teknologi Vaksin Corona 6 Generasi Baru Teknologi Vaksin Corona Reviewed by thecekodok on 5:24:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.