6 'Pertama' di Internet, Foto Apa Yang Dimuatnaik Pertama?

 


Segala-galanya dari yang pertama pasti menggembirakan. Oleh itu, kami merangkum senarai 6 pertama yang berkaitan dengan internet untuk membuat anda gembira.

Apakah 6 perkara pertama? Segera baca senarai di bawah:


1. Mesej AOL pertama

Siapa yang masih merasa bermain Mesej Segera AOL? Mesej pertama yang dihantar dari platform ini berbunyi seperti berikut:


Jangan takut ... ini saya. Sayang dan rindu awak.


Mesej ini dihantar oleh Ted Leonsis yang merupakan naib ketua AOL pada masa itu kepada isterinya.


2. Urus niaga dalam talian yang pertama

Beberapa dekad sebelum eBay, Amazon, atau Silk Road dilancarkan, sekumpulan pelajar Stanford menggunakan ARPANET (pendahulunya internet yang kita kenal sekarang) memudahkan penjualan ... ganja. Jualan ini adalah untuk beberapa pelajar lain.


3. Foto pertama dimuat naik

Foto pertama yang dimuat naik ke internet adalah foto dari Les Horribles Cernettes. Ini dimuat semasa Tim Berners-Lee dan pasukannya sibuk mengembangkan World Wide Web.


4. Catatan Instagram pertama

Sebelum platform ini disebut Instagram, ada satu foto yang telah dimuat naik lama. Foto pertama yang dimuat naik ke Instagram adalah foto retriever emas dan kaki wanita. Foto dihantar ke Instagram oleh pengasas Kevin Systrom. Lima tahun kemudian, masing-masing terdapat 80 juta foto yang disiarkan.


5. GIF yang pertama

GIF pertama dibuat oleh pasukan pengembangan di CompuServe, yang menganggapnya sebagai format fail gambar terbaik dan paling serba boleh pada masa itu. Tidak ada yang benar-benar tahu dengan tepat apa yang dibuat sebagai gambar pertama, tetapi mantan CTO CompuServe meneka itu mungkin sebuah pesawat terbang.


6. Lagu pertama yang boleh dimuat turun secara digital

Pada tahun 1994, lima tahun sebelum ada yang merampas, Geffen Records membuat penjualan yang besar dengan menawarkan 'Head First' Aerosmith sebagai lagu pertama yang ditawarkan secara eksklusif melalui muat turun.


Sudah tentu, pada tahun 1994 kelajuan sambungan lebih perlahan sehingga pengguna CompuServe mengambil masa antara 60 dan 90 minit untuk menyelesaikan muat turun fail WAV dan dapat mendengar rakaman panjang tiga minit dan 14 saat.

6 'Pertama' di Internet, Foto Apa Yang Dimuatnaik Pertama? 6 'Pertama' di Internet, Foto Apa Yang Dimuatnaik Pertama? Reviewed by thecekodok on 6:32:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.