8 Kecanggihan Robot Perseverance Penjelajah MarikhPerlumbaan ke Planet Mars menarik perhatian dunia ketika NASA berjaya mengirim robot Perseverance rover. Ini bukan sekadar robot.

Dilaporkan dari laman web rasmi NASA, Ahad (21/3/2021) Ketekunan adalah rover kereta robot paling maju milik agensi angkasa Amerika hari ini. Tugas itu bukan gurauan, mencari tanda-tanda kehidupan kuno dan mengumpulkan batu untuk dibawa kembali ke Bumi.

Namanya dipilih dari hasil pertandingan yang diumumkan pada 5 Mac 2020. Nama ini dicadangkan oleh pelajar kelas 7 bernama Alex Mather. Perseverance bermaksud Ketekunan, nama yang sesuai untuk misi sukar ke Planet Merah.


Perseverance berangkat dari Cape Canaveral, Florida pada 30 Julai 2020. Perjalanan selama 7 bulan akhirnya tiba di Jezero Crater, Planet Mars pada 18 Februari 2021. Ini adalah peristiwa bersejarah.


Perseverance adalah penerus robot Curiosity dengan versi yang lebih canggih. Dimensinya ialah 3 x 2.7 x 2.2 meter. Beratnya 1.025 kg. Roda diperbuat daripada aluminium. Rover ini juga mempunyai tangan robot untuk menjalankan tugasnya.


Perseverance dilengkapi dengan rangkaian peralatan canggih seperti berikut.

Mastcam-Z

  • Kamera canggih yang berfungsi sebagai matanya. Bukan sahaja zoom in-zoom out, tetapi juga dapat mengesan keadaan mineral.

SuperCam

  • Untuk pengambilan gambar, analisis kimia dan mineral.
Instrumen Planet untuk Litokimia X-Ray (PIXL)
  • Ini adalah instrumen sinar-X untuk memeriksa komposisi permukaan Marikh.
Mengimbas Lingkungan yang Boleh Duduk dengan Raman & Luminescence untuk Organik dan Bahan Kimia (SHERLOC)

  • Ini adalah spektrometer untuk pemetaan mineral.

Eksperimen Penggunaan Sumber Dalam Oksigen Mars (MOXIE)

  • Alat ini untuk eksperimen membuat oksigen dari karbon dioksida
Penganalisis Dinamika Alam Sekitar Mars (MEDA)
  • Ia adalah alat untuk mengukur suhu, angin, kelembapan, radiasi dll.
Radar Imager untuk Eksperimen bawah permukaan Mars (RIMFAX)
  • Perserverance juga mempunyai radar menembus tanah yang disebut RIMFAX
Helikopter Ingenuity

  • Robot robot ini mempunyai drone helikopter bertenaga suria yang disebut Ingenuity. Drone ini akan terbang 31 hari setelah Perseverance mendarat di Marikh.

Dengan tahap kecanggihan ini, dunia sedang menunggu apa lagi yang dijumpai oleh robot Perseverance rover rover di Marikh.

8 Kecanggihan Robot Perseverance Penjelajah Marikh 8 Kecanggihan Robot Perseverance Penjelajah Marikh Reviewed by thecekodok on 7:00:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.