9 Peranti Yang Mungkin mengintip Anda, Adakah Anda Sedar Sekarang?

 


Di era moden, kemajuan peranti seharian semakin nampak. Tanpa menyedarinya, ini juga boleh menjadikan privasi anda menjadi ancaman.

Dilaporkan oleh WCPO, media Britain The Guardian berkongsi beberapa peranti yang mungkin mengintip anda atau sekurang-kurangnya berkongsi maklumat mengenai anda. Yang pasti, teknologi ini adalah peranti yang disambungkan ke internet:


1. Echo Amazon (dan pembantu digital Alexa)2. Laman Utama Google (Echo versi Google)


3. Permainan video berangkaian, seperti Xbox Kinect


4. TV Pintar


5. Facebook Langsung


6. Kamera Skype komputer riba


7. Kamera keselamatan rumah


8. Monitor bayi


9. Peralatan yang disambungkan ke internet (seperti peti sejuk yang mempunyai kamera bersambung web di dalamnya).


Apolonio Garcia Presiden HealthGuard IT Security menjelaskan perlu ada kesedaran bahawa kemajuan teknologi membuat kita menyedari risiko yang kita hadapi.


"Segala-galanya dari kuali hingga termostat hingga kereta ... semua perkara ini mempunyai kemampuan untuk menerima dan menghantar data tanpa wayar, melalui internet, yang menjadikan kehidupan kita jauh lebih mudah," kata Garcia.


Sebagai contoh, Garcia mengatakan bahawa TV pintar pada masa ini dapat dengan mudah menyambung ke Netflix dan aplikasi lain. Ini bermaksud, peranti ini disambungkan ke internet setiap saat, dan ingat bahawa sambungan ini bukan hanya sehala.


Masalahnya, Garcia mengatakan bahawa kebanyakan orang menggunakan tetapan dan kata laluan 'lalai' pada kebanyakan peranti internet di rumah mereka. Walaupun tidak digalakkan.


"Ada beberapa perkara mudah yang dapat anda lakukan. Salah satunya adalah memastikan anda menukar kata laluan dan nama pengguna pada peranti. Perkara lain yang boleh anda lakukan adalah memastikan anda telah mengamankan rangkaian tanpa wayar," katanya.


Garcia mencadangkan untuk memisahkan modem supaya satu isyarat WiFi digunakan untuk komputer riba, iPad dan peranti lain dan satu lagi isyarat WiFi digunakan untuk ciri-ciri selamat seperti kamera keselamatan dan monitor bayi.


Untuk TV pintar, jika anda masih risau, Garcia menjemput anda untuk membuka tetapan TV dan mencari bahagian yang membolehkan pengguna memutuskan TV dari awan. Alternatifnya ialah mencari tetapan yang membatasi apa yang dikongsi oleh TV pintar.

9 Peranti Yang Mungkin mengintip Anda, Adakah Anda Sedar Sekarang? 9 Peranti Yang Mungkin mengintip Anda, Adakah Anda Sedar Sekarang? Reviewed by thecekodok on 4:45:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.