Acer terkena serangan ransomware dengan wang tebusan USD50 Juta?

 


Acer dikatakan telah diserang oleh serangan ransomware dengan jumlah tebusan yang tidak bermain, mencapai USD 50 juta, serangan ini - jika benar - adalah ransomware dengan tebusan termahal di dunia hingga kini. Dilaporkan, ransomware dapat menyusup ke jaringan Acer melalui celah di Microsoft Exchange.Serangan ransomware itu sendiri dikatakan berasal dari REvil, yang sebelumnya 'mengirim' ransomware ke Travelex pada tahun 2020. Dilaporkan REvil memberi masa kepada Acer hingga 28 Mac untuk membayar wang tebusan.


Sekiranya mereka tidak dibayar, REvil mengancam akan menyebarkan data yang berjaya mereka curi. Acer sendiri tidak menolak atau mengesahkan berita ini.


Mereka hanya menyatakan bahawa Acer selalu memantau sistem teknologi maklumat mereka, dan mereka berjaya menangani kebanyakan serangan siber. Mereka juga mengatakan bahawa mereka sering menjadi mangsa cubaan serangan siber.


"Syarikat seperti kami selalu diserang, dan kami telah melaporkan keadaan tidak normal yang baru-baru ini kami temui kepada pihak berkuasa dan agensi perlindungan data di beberapa negara," kata Acer dalam satu kenyataan.


Namun, Acer mengakui bahawa mereka tidak dapat mendedahkan lebih banyak maklumat kerana akan mengganggu penyelidikan yang sedang berjalan.


"Kerana siasatan ini masih berjalan dan demi keamanan, kami tidak dapat memberikan maklumat lebih lanjut," kata jurucakap Acer.


Kekurangan keselamatan Microsoft Exchange telah menimbulkan kegemparan sejak kebelakangan ini. Microsoft telah melancarkan beberapa kemas kini keselamatan untuk memperbaiki kerentanan ini beberapa kali.


Namun, tidak diketahui apakah Acer sebenarnya menjadi mangsa serangan siber kerana jurang keselamatan ini.

Acer terkena serangan ransomware dengan wang tebusan USD50 Juta? Acer terkena serangan ransomware dengan wang tebusan USD50 Juta? Reviewed by thecekodok on 4:13:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.