Ada paten baru, Apple mahu meningkatkan kapasiti bateri iPhone?


 Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS mengumumkan sejumlah paten teknologi baru yang dimiliki oleh Apple. Terdapat tiga paten yang diperoleh Apple berkaitan dengan teknologi untuk meningkatkan jangka hayat bateri.


Memetik Gizchina, Isnin (15/3/2021), paten menerangkan konsep mengembangkan kapasiti bateri, mengurangkan saiz peranti, dan teknologi yang mengesan pengembangan bateri.


Dengan paten di atas, teknologi bateri Apple akan menjadikan peranti lebih mudah dibawa ke mana sahaja sambil memastikan keselamatan pengguna.


Dalam salah satu paten mengenai elektrod positif dan negatif bateri, Apple secara khusus menyebut bahawa paten ini dikembangkan oleh syarikat dengan Jabatan Tenaga AS. Ini bermaksud bahawa kerajaan AS mempunyai hak tertentu atas hak paten ini.


Syarikat yang berpangkalan di Cuptertino, USA menggunakan lapisan yang meningkatkan voltan dan ketumpatan tenaga purata untuk meningkatkan prestasi bateri.


Apple dan Jabatan Tenaga AS telah mengembangkan gabungan bahan lapisan permukaan dan katod ion litium.


Menurut Apple, penggunaan lithium-ion oxide yang mengandungi lanthanum dan titanium sebagai lapisan mempunyai kelebihan.


Apple mengatakan, penggunaan litium yang mengandungi lantanum dan titanium lebih baik daripada lapisan oksida kobalt konvensional atau lapisan alumina.


Teknologi ini juga dianggap mempunyai voltan purata yang lebih tinggi dan tahap penyimpanan tenaga yang lebih tinggi untuk meningkatkan kesihatan bateri.


"Apple dipercayai menggunakan teknologi ini untuk iPhone, iPad, iPod, Apple Watch, layar, Apple TV, Mac dan aksesori lain," tulis Gizchina.Paten lain yang dimiliki Apple, berkaitan dengan kotak bateri logam kecil. Dalam penjelasan paten yang dijelaskan, sistem bateri untuk penempatan di sekitar komponen dalaman.


Sistem baru ini membenarkan penggunaan bateri yang lebih besar dalam peranti tanpa merosakkan komponen.


Paten ketiga adalah penyelesaian untuk mengesan dan mengurangkan kembung bateri. Paten ini boleh digunakan untuk kereta atau telefon pintar. Tujuannya adalah untuk memastikan keselamatannya, bagaimana untuk melihat apakah terdapat bonjolan pada bateri atau tidak.


Setelah sistem mengesan bonggol bateri, sensor akan menemui masalah. Contohnya, resonans akustik, gangguan cahaya, hubungan fizikal, atau tekanan.


Sistem kemudian memutuskan bagaimana melambatkan atau mencegah pengembangan selanjutnya. Ini bermaksud, sistem menyokong pengoptimuman bateri secara automatik.

Ada paten baru, Apple mahu meningkatkan kapasiti bateri iPhone? Ada paten baru, Apple mahu meningkatkan kapasiti bateri iPhone? Reviewed by thecekodok on 5:11:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.