AirTags Apple Akan Mempunyai Ciri Anti Stalker

 


Apple dikhabarkan akan melancarkan aksesori AirTags bulan ini. AirTags sendiri adalah aksesori pelacakan yang serupa dengan Tile yang menggunakan Ultra Wideband (UWB) agar lebih tepat ketika menentukan lokasi.

UWB sendiri adalah sambungan tanpa wayar yang menggunakan gelombang radio, sama seperti Bluetooth dan Wi-Fi.


Tetapi tidak seperti dua jenis sambungan, UWB beroperasi pada frekuensi yang sangat tinggi (lebar jalur 500 MHz) dan dapat digunakan untuk menangkap data spasial dan arah yang sangat tepat. Jarak yang dapat dicapai oleh UWB juga lebih luas daripada Bluetooth dan Wi-Fi.


Namun, ini menimbulkan beberapa persoalan mengenai privasi pengguna, seperti kemungkinan seseorang secara tidak sengaja memasukkan aksesori AirTag ke dalam beg dan kemudian mengesan keberadaan seseorang.


Apple juga memikirkan kemungkinan ini, kerana pembangun iOS 14 iOS terbaru Benjamin Mayo menemui beberapa bukti yang menunjukkan bahawa Apple akan menyertakan ciri yang mencegah penyalahgunaan aksesori ini.


Ciri Apple yang disertakan terdapat dalam tetapan keselamatan di Cari Aplikasi Saya di mana jika fitur ini diaktifkan, ia akan memberitahu tentang keberadaan aksesori. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa ciri keselamatan ini diaktifkan secara lalai.


Dan ini bermaksud bahawa melainkan jika pengguna telah mematikannya dengan sengaja, pengguna harus diberi amaran setiap kali ini berlaku.


Ciri AirTag Apple yang baru terdengar sangat berguna, walaupun AirTag belum dilancarkan, jadi tidak pasti bagaimana aksesori ini akan berfungsi dan jenis ciri yang dimilikinya.

AirTags Apple Akan Mempunyai Ciri Anti Stalker AirTags Apple Akan Mempunyai Ciri Anti Stalker Reviewed by thecekodok on 3:01:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.