Anak Pemilik Samsung Terhadap Kes Dadah Haram

 


Naib Pengerusi Samsung Lee Jae-Yong atau Jay Y Lee, yang kini berada di belakang penjara kerana skandal rasuah, tersandung satu lagi kes yang kini sedang disiasat mengenai penggunaan dadah haram.

Media Korea Selatan Yonhap melaporkan bahawa polis sedang menyiasat dakwaan bahawa putera Samsung secara haram mengambil Propofol di klinik pembedahan plastik. Ubat itu tidak sah di Korea Selatan, kecuali jika ia digunakan untuk tujuan perubatan yang ketat.


Perlu diketahui, seperti yang dijelaskan dalam artikel Harvard Medical School, Propofol adalah ubat kuat yang juga dikenali sebagai susu amnesia. Ubat ini juga yang membunuh raja dunia pop Michael Jackson. Propofol sering digunakan untuk membuat orang menjalani prosedur sebelum anestesia umum.


Dipetik dari The Register, Sabtu (13/3/2021) Propofol juga dapat disalahgunakan sebagai ubat penenang bagi mereka yang mengalami kesukaran untuk tidur, atau sering memiliki mimpi yang menyenangkan atau ingin mengalami halusinasi seksual.


Sebagai tindak balas kepada laporan ini, Samsung mengatakan bahawa Jay Y Lee hanya menggunakan ubat tersebut dengan alasan yang sah. Namun, Jay Y Lee disyaki sebagai pengguna tetap di klinik lain. Paling tidak, dia menggunakan dan meminumnya di klinik.


Apa pun hasil kes ini, Jay Y Lee bermasalah dengan harus berurusan dengan undang-undang lagi, sementara dia berusaha untuk mengembalikan peranannya sebagai pemimpin dan pewaris takhta Samsung.

Anak Pemilik Samsung Terhadap Kes Dadah Haram Anak Pemilik Samsung Terhadap Kes Dadah Haram Reviewed by thecekodok on 3:48:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.