Anggota Parlimen AS Memperkenalkan Rang Undang-Undang mengenai Penyamaan Perkhidmatan Internet Cepat

 


Penggubal undang-undang Amerika Syarikat memperkenalkan rang undang-undang yang berkaitan dengan pembahagian perkhidmatan internet berkelajuan tinggi yang sama. Sasaran yang dinyatakan dalam rang undang-undang adalah kawasan yang tidak dilindungi dan tidak dilayani.


Anggota parlimen, James E. Clyburn, telah memperkenalkan Undang-Undang yang Dapat Diakses untuk Semua Orang yang Boleh Diakses Internet, yang akan menelan belanja USD 94 juta.


Pada masa akan datang, dana ini akan memastikan bahawa komuniti kemiskinan yang tidak dilindungi dapat mengakses internet berkelajuan tinggi yang berpatutan.


Sementara itu, Senator Amy Klobuchar, wakil ketua Senat Jalur Lebar Senat, juga telah memperkenalkan rang undang-undang tersebut di Senat AS.


Dikutip dari Engadget, Jumat (12/3/2021), dari jumlah anggaran, USD 80 juta akan dibelanjakan untuk mengerahkan infrastruktur jalur lebar di seluruh negara, sambil mengutamakan kawasan luar bandar, pinggir bandar dan bandar yang belum dan kurang dilayani.


Penyedia internet yang rangkaiannya dibina dari wang tersebut kemudian akan diminta untuk menawarkan pakej yang berpatutan kepada pengguna.


RUU ini juga akan mengizinkan pengeluaran selama lima tahun untuk program baru yang akan menyediakan pembiayaan bunga rendah untuk proyek pembangunan infrastruktur jalur lebar.


Manfaat Jalur Lebar Kecemasan, yang memberikan potongan harga bulanan USD 50 untuk pakej internet untuk orang Amerika berpendapatan rendah dan USD 75 untuk pelanggan di tanah suku, akan mendapat dana tambahan sebanyak USD 6 bilion.


Kemudian, sejumlah USD 2 bilion akan digunakan untuk Dana Kesambungan Kecemasan untuk pelajar yang memerlukan sambungan internet, dan sebahagian dari wang itu juga akan digunakan untuk membiayai WiFi di bas sekolah.


Dalam pengumuman oleh penggubal undang-undang, undang-undang tersebut merupakan hasil kerjasama yang luas antara Pasukan Petugas Jalur Lebar Luar Bandar Clyburn, Ketua Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan Rumah Frank Pallone, dan Senator Klobuchar.


"Akses ke jalur lebar hari ini akan memberi kesan dramatik yang sama kepada masyarakat luar bandar dengan usaha elektrik luar bandar pada abad yang lalu. Ketika saya membentuk Pasukan Petugas Jalur Lebar Luar Bandar, misi kami adalah untuk mengatasi jurang digital," kata Clyburn dalam satu kenyataan.

Anggota Parlimen AS Memperkenalkan Rang Undang-Undang mengenai Penyamaan Perkhidmatan Internet Cepat Anggota Parlimen AS Memperkenalkan Rang Undang-Undang mengenai Penyamaan Perkhidmatan Internet Cepat Reviewed by thecekodok on 4:36:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.