Aplikasi Instagram Reka Bentuk Facebook untuk Kanak-kanak Di Bawah 13 Tahun

 


Facebook sebagai pemilik Instagram menyedari bahawa banyak kanak-kanak ingin menggunakan aplikasi perkongsian foto. Sebenarnya, tidak sedikit dari mereka yang telah membuat akaun Instagram.


Atas dasar itu, Ketua Instagram Adam Mosseri, mengesahkan bahawa syarikat itu telah mengembangkan versi aplikasi Instagram untuk kanak-kanak di bawah 13 tahun.


Namun sayangnya, menurut BuzzFeed News, Jumat (19/3/2021), tidak ada maklumat terperinci mengenai rencana tersebut.


"Sebahagian daripada penyelesaiannya adalah dengan membuat versi Instagram untuk anak muda atau anak-anak yang dapat dikendalikan dan dikendalikan oleh ibu bapa," kata Mosseri kepada BuzzFeed News melalui The Verge.


"Itulah salah satu perkara yang sedang kita terokai," tambahnya.


Perlu diketahui, dasar Instagram yang melarang kanak-kanak di bawah 13 tahun menggunakan platform.


Sementara itu, jurucakap Facebook Joe Osborne, mengatakan semakin banyak kanak-kanak bertanya kepada ibu bapa mereka jika mereka dapat bergabung dengan aplikasi yang membantu mereka terus berhubung dengan rakan mereka.


"Saat ini tidak banyak pilihan untuk ibu bapa, jadi kami berusaha untuk membuat produk tambahan, seperti yang kami lakukan dengan Messenger Kids yang sesuai untuk anak-anak, yang diuruskan oleh orang tua," katanya.


"Kami menjelajah untuk membawa pengalaman terkawal ibu bapa ke Instagram supaya anak-anak dapat mengikuti rakan mereka, mencari hobi, minat baru, dan banyak lagi," sambung Osborne.


Naib Presiden Produk Instagram Vishal Shah mengatakan projek ini telah dikenal pasti sebagai keutamaan oleh syarikat itu.


"Kumpulan Produk Komuniti akan menumpukan pada masalah privasi dan keselamatan untuk memastikan pengalaman paling selamat bagi remaja," tulis Shah di blog rasmi syarikat.Aplikasi Instagram Reka Bentuk Facebook untuk Kanak-kanak Di Bawah 13 Tahun Aplikasi Instagram Reka Bentuk Facebook untuk Kanak-kanak Di Bawah 13 Tahun Reviewed by thecekodok on 5:08:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.