Apple Akan Menggunakan Cip 3nm Pertama?

 


TSMC mengesahkan bahawa ia akan mula menghasilkan cip 3nm mulai tahun 2022, tepat pada separuh kedua tahun 2022 dengan kapasiti pengeluaran awal sebanyak 30 ribu wafer.

Mereka juga menyatakan bahawa Apple telah berkomitmen untuk memesan cip tersebut, yang menjadikan TSMC akan meningkatkan kapasiti pengeluaran cip 3nm menjadi 55 ribu wafer per bulan, dan meningkat menjadi 105 ribu wafer per bulan.


Pengeluaran awal cip 3nm oleh TSMC akan dilabelkan 'pengeluaran risiko', atau pengeluaran berisiko. Ini bermaksud bahawa kerepek yang dihasilkan mungkin masih perlu diperbaiki sebelum pengeluaran biasa dimulakan.Namun, Apple dikatakan telah bersetuju untuk membeli cip tersebut dengan label pengeluaran risiko. Ini memberi peluang kepada Apple untuk mencuba cip 3nm lebih awal, walaupun tidak mungkin cip tersebut akan digunakan dalam iPhone yang dijual kepada umum.


Sementara untuk tahun 2021, TSMC mengakui bahawa ia akan meningkatkan kapasiti pengeluaran cip 5nm untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat. Pada masa ini, kapasiti pengeluaran adalah 90 ribu wafer sebulan.


Kemudian kapasiti pengeluaran akan ditingkatkan menjadi 105 ribu wafer sebulan, dan menjadi 120 ribu wafer per bulan pada akhir 2021. Pada tahun 2024, kapasiti pengeluaran cip 5nm dianggarkan mencapai 160 ribu unit.


Pesanan untuk cip 5nm ke TSMC agak pelbagai. Selain Apple terdapat juga AMD, MediaTek, Marvell, Broadcom, dan Qualcomm. Namun, TSMC sendiri dikatakan memperuntukkan sebahagian besar kapasiti pengeluarannya untuk Apple, yang sedang bersiap untuk melepaskan iPhone 13 dengan cip A15, yang dihasilkan menggunakan proses 5nm +, aka N5P.


Berbanding dengan cip 5nm, cip 3nm mempunyai 30% lebih sedikit penggunaan tenaga dan 15% peningkatan prestasi.

Apple Akan Menggunakan Cip 3nm Pertama? Apple Akan Menggunakan Cip 3nm Pertama? Reviewed by thecekodok on 8:58:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.