Apple Mempunyai Pasukan Khas untuk Item Raids KW di Media Sosial


 Aksesori buatan Apple tidak murah, sehingga ada banyak pengeluar yang membuat aksesori palsu yang boleh membahayakan. Untuk mengatasinya, Apple mempunyai pasukan khas untuk menyerang aksesori KW yang dijual di media sosial.

Apple mengatakan bahawa ia mempunyai pasukan pakar yang bekerja dengan penguatkuasaan undang-undang, peruncit, media sosial dan syarikat e-dagang di seluruh dunia untuk membuang produk Apple palsu di media sosial.


Tahun lalu, pasukan khas ini berjaya mengeluarkan lebih dari satu juta produk Apple palsu yang dijual melalui pasaran dalam talian, termasuk di Facebook dan Instagram.


"Keselamatan pelanggan kami adalah keutamaan kami, dan risiko yang berkaitan dengan produk palsu boleh menjadi sangat serius," kata seorang jurucakap Apple, seperti dikutip oleh Business Insider, Jumat (18/3/2021).


Keberadaan pasukan itu terungkap setelah kumpulan penyelidikan media sosial Ghost Data melancarkan kajian baru yang mendapati keluasan perniagaan menjual produk Apple KW di Instagram.


Kajian ini dimulakan oleh penyelidik keselamatan siber Andrea Stroppa yang meminjam pengecas iPhone dari rakannya tetapi meletup semasa digunakan. Selidiki, pengecas itu dibeli melalui penjual di Instagram.


Laporan ini mendapati semakin banyak penjual yang tidak disahkan yang menjual produk Apple KW di Instagram. Sebilangan besar 163 pasukan Ghost Data jurujual yang diawasi dalam satu bulan berpusat di China dan menjual barang yang jauh lebih murah.


Peruncit ini menawarkan pelbagai jenis aksesori Apple termasuk bateri, aksesori dan kabel untuk iPhone. Kabel USB-C to Lightning, awalnya berharga USD 19, berharga USD 2.28 untuk versi palsu.


Versi palsu dari Pengecas MagSafe berharga USD 5.50, sedangkan harga asalnya ialah USD 39. Sementara AirPods Pro KW berharga USD 25, jauh lebih murah daripada versi asalnya pada USD 249.


"Kami menemui bukti pembayaran hingga puluhan dan ratusan ribu dolar setiap transaksi, membuktikan bahawa ini adalah perniagaan global berjuta-juta dolar, dengan Eropah dan AS sebagai pengguna sasaran utama," kata kajian itu.


Bukan hanya aksesori, sebilangan penjual ini juga menawarkan peranti seperti iPhone palsu dan Apple Watch yang kadangkala menggunakan logo dan pembungkusan Apple palsu. Ghost Data menganggarkan bahawa penjualan barang KW menjana sekitar USD 1.2 trilion tahun lalu.


Dalam laporannya, Ghost Data mengatakan bahawa Instagram tidak melakukan cukup banyak tindakan untuk menghentikan penjualan barang palsu di platformnya. Tetapi Facebook sebagai pemilik Instagram menegaskan bahawa membeli dan menjual barang palsu melanggar polisi mereka.


"Kami telah menumpukan lebih banyak sumber daya untuk program pemberitahuan dan penghapusan global kami, yang membantu kami mengambil tindakan dengan lebih cepat," kata seorang jurucakap Facebook.


"Walaupun selalu ada lebih banyak pekerjaan yang harus dilakukan, kami sekarang selalu menanggapi laporan kandungan palsu dalam sehari, dan sering dalam beberapa jam," tambahnya.

Apple Mempunyai Pasukan Khas untuk Item Raids KW di Media Sosial Apple Mempunyai Pasukan Khas untuk Item Raids KW di Media Sosial Reviewed by thecekodok on 3:09:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.