Apple menyaman pereka MacBook kerana menjual rahsia syarikat kepada wartawan

 


Apple menyaman bekas pekerja bernama Simon Lancaster. Dia adalah arkitek reka bentuk produk MacBook.


Memetik halaman The Verge, Jumat (12/3/2021), Lancaster disaman atas tuduhan menjual rahsia syarikat dan maklumat produk Apple yang belum dirilis kepada wartawan wartawan untuk sebuah media.


Semasa bekerja di Apple, Lancaster bekerjasama pada MacBook Pro 13 dan 15 inci dengan reka bentuk semula TouchBar, bersama dengan produk Apple yang belum dikeluarkan.


Nampaknya, Lancaster mendedahkan maklumat syarikat kerana dia berharap dapat mendapat publisiti pada startup baru yang dia kerjakan, setelah meninggalkan Apple. Maklumat ini pertama kali dilaporkan oleh Apple Insider seperti yang dilihat dari dokumen tuntutan mahkamah Apple terhadap Lancaster.


"Puluhan ribu pekerja Apple bekerja tanpa lelah setiap hari untuk produk, perkhidmatan dan ciri baru dengan harapan dapat menggembirakan pelanggan kami dan memberi mereka kuasa untuk mengubah dunia," kata Apple dalam satu kenyataan kepada The Verge.


"Mencuri idea dan maklumat sulit telah melemahkan usaha mereka (pekerja Apple lain), menyakiti Apple dan pelanggan kami," lanjut Apple dalam satu kenyataan.


Tambahan pula, Apple mengatakan bahawa ia memandang serius masalah pencurian rahsia syarikat.


"Kami memandang serius pencurian rahsia perdagangan kami oleh individu ini, pelanggaran etika dan dasar kami, semuanya untuk kepentingan peribadi. Kami akan melakukan segala yang kami mampu untuk melindungi inovasi yang dihargai," kata Apple.


Menurut tuntutan Apple, Lancaster dan wartawan wartawan mula berkomunikasi pada tahun 2018 mengenai kemungkinan memperoleh maklumat. Kedua-duanya kemudian menghabiskan tahun berikutnya untuk berkomunikasi antara satu sama lain.


Lancaster dikatakan telah menghubungi wartawan wartawan pada musim bunga 2019, memintanya untuk menyiasat khabar angin mengenai produk Apple yang mungkin menimbulkan masalah pada permulaannya.


Tuntutan itu juga mendakwa, Lancaster membanggakan pihak ketiga mengenai laporan media yang akan menulis liputan mengenai permulaannya, jika ia menerima dana USD 1 juta.


Sebagai tambahan, pada bulan Oktober 2019 dia memberitahu wartawan bahawa dia berencana untuk meninggalkan Apple. Pada masa itu, dia juga memberi rahsia mengenai produk Apple.


Lancaster juga menawarkan wartawan untuk menulis cerita mengenai pereka Apple veteran yang meninggalkan syarikat itu untuk menyertai syarikat permulaan.


Bukan hanya itu, wartawan juga meminta Lancaster untuk mendapatkan maklumat tambahan mengenai projek Apple X.


Lancaster mengundurkan diri pada 15 Oktober, tetapi terus berbual dengan wartawan. Sebenarnya, wartawan itu dilaporkan meminta dokumen Lancaster, sebelum dia meninggalkan syarikat itu.


Dalam tuntutan itu, Apple juga menuduh Lancaster menghadiri mesyuarat Project X setelah dia mengundurkan diri. Tujuannya adalah untuk mendapatkan lebih banyak maklumat dan menyampaikannya kepada wartawan. Walaupun pada waktu itu dia telah diberitahu untuk tidak hadir.


Syarikat itu juga mendakwa Lancaster menggunakan identiti Applenya untuk memuat turun maklumat syarikat sulit, sehingga tengah malam. Walaupun pada masa itu kerjanya selesai.


Menurut Apple, Lancaster masuk dari lokasi luar pada pukul 10:25 malam dan mendapat beberapa bahan berguna untuk permulaan barunya.


Lancaster sendiri bekerja di Apple dari tahun 2008 dan telah bekerja selama 11 tahun. Dia menjadi pemimpin bahan maju dan kemudian menjadi seni bina reka bentuk produk. Dia pergi pada tahun 2019 dan bergabung dengan Arris Composites.

Apple menyaman pereka MacBook kerana menjual rahsia syarikat kepada wartawan Apple menyaman pereka MacBook kerana menjual rahsia syarikat kepada wartawan Reviewed by thecekodok on 4:40:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.