Bayi dan Kanak-kanak Nanti boleh Dapat Vaksin Corona

 


Sekiranya vaksin korona telah disuntik kepada orang dewasa dan orang tua, diharapkan vaksinasi COVID-19 di masa depan dapat diberikan kepada anak-anak dan bayi. Ini akan direalisasikan dari usaha yang dilakukan oleh pengeluar vaksin gergasi di dunia.

Salah satunya adalah Moderna, yang akan melakukan percubaan ke atas kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 11 tahun di Amerika Syarikat dan Kanada.


Kajian ini diharapkan dapat merangkumi 6,750 kanak-kanak yang sihat di Amerika Syarikat dan Kanada. Moderna enggan menyatakan berapa banyak yang mendaftar atau menerima suntikan pertama.Setiap kanak-kanak dalam kajian Moderna akan menerima dua suntikan, selang 28 hari. Kajian ini akan mempunyai dua bahagian. Pertama, kanak-kanak berumur 2 tahun hingga kurang dari 12 tahun masing-masing boleh menerima dua dos 50 atau 100 mikrogram. Mereka yang berumur di bawah 2 tahun boleh menerima dua suntikan 25, 50 atau 100 mikrogram.


Selain Moderna, Pfizer juga melakukan perkara yang sama. Pfizer telah mula menguji vaksin COVID-19 pada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun. Peserta pertama dalam percubaan itu adalah sepasang gadis kembar berusia 9 tahun yang diimunisasi di Duke University di North Carolina baru-baru ini.


Hasil dari percubaan diharapkan pada separuh kedua tahun ini dan syarikat berharap dapat memberi vaksin kepada anak-anak yang lebih muda pada awal tahun depan, kata Sharon Castillo, jurucakap syarikat farmasi.


Untuk lebih berani, pengeluar vaksin lain Johnson & Johnson merancang untuk menguji vaksin COVID-19 pada bayi dan juga bayi baru lahir, dan juga pada wanita hamil. Mereka juga berusaha untuk menguji orang dengan sistem kekebalan tubuh yang terganggu.


Dengan cara itu, jika percubaan dinyatakan selamat dan berjaya, nampaknya pada masa akan datang, vaksin COVID-19 bukan hanya untuk orang dewasa tetapi juga untuk kanak-kanak. Ini diringkaskan dari New York Times, Ahad (28/3/2021).

Bayi dan Kanak-kanak Nanti boleh Dapat Vaksin Corona Bayi dan Kanak-kanak Nanti boleh Dapat Vaksin Corona Reviewed by thecekodok on 4:48:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.