Bersaing dengan Elon Musk, China Menyiapkan Misi untuk Mengendalikan Internet Angkasa


 Persaingan Elon Musk dan Jeff Bezos dalam perlumbaan untuk menyediakan akses internet dari angkasa lepas menghadapi cabaran sengit dari China. Negara ini sedang menyiapkan misi untuk mengawal internet ruang angkasa.

Baru-baru ini, ada kekhawatiran yang semakin meningkat di negara-negara maju bahawa China berusaha memasuki pasar internet ruang angkasa dengan strategi yang sama yang digunakannya di Bumi dengan Huawei dan rangkaian 5G yang sedang dikembangkannya. China akan menggunakan syarikat yang disokong oleh negara untuk melemahkan pesaing dan menyebarkan pengaruh global.


Seperti yang dipetik dari Axios, ramalan ini mungkin mempunyai beberapa kebenaran. Nampaknya China kini sedang berusaha melancarkan rangkaian internetnya sendiri untuk bersaing dengan pesaing global.StarNet China merancang untuk melancarkan 10 ribu satelit dalam 5 hingga 10 tahun akan datang. China berhasrat untuk membangun sistem infrastruktur internet ruang angkasa untuk komunikasi, navigasi dan penginderaan jauh dengan liputan global sebagai sebahagian daripada rancangan lima tahun terakhirnya.


Bukan tanpa alasan, jika sebilangan negara sedang bersaing untuk melancarkan satelit yang akan menutup Bumi dengan sambungan internet. Terdapat permintaan besar untuk perkhidmatan ini dengan 4 bilion orang di seluruh dunia tidak mempunyai akses jalur lebar. Sebilangan besar dari mereka berada di kawasan yang sukar dilayani, mencetuskan minat global untuk menyiarkan internet dari luar angkasa.


Pada masa ini, Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX Elon Musk memiliki satelit paling banyak di angkasa. Kira-kira 1.000 satelit Starlink telah digunakan untuk akses internet, dan SpaceX merancang untuk mengembangkan Starlink untuk melancarkan lebih dari 40.000 satelit ke orbit Bumi rendah.


Selain Elon Musk, Jeff Bezos juga mempunyai projek serupa. Melalui syarikat teknologi ruang angkasa, Blue Origin, lelaki terkaya di dunia mengusahakan konstelasi satelit jalur lebar pada projek Kuiper.


Di samping itu, pemerintah UK juga menyokong penyedia jalur lebar satelit OneWeb, dan Kesatuan Eropah telah mengumumkan rancangan untuk membuat konstelasi internet satelitnya sendiri.

Bersaing dengan Elon Musk, China Menyiapkan Misi untuk Mengendalikan Internet Angkasa Bersaing dengan Elon Musk, China Menyiapkan Misi untuk Mengendalikan Internet Angkasa Reviewed by thecekodok on 7:19:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.