Bill Gates Mengingatkan Cuaca Bumi Akan Lebih Gila


 Baru-baru ini, nampaknya Bill Gates tidak pernah berhenti memberi amaran mengenai bahaya perubahan iklim. Salah satunya berkaitan dengan keadaan cuaca yang boleh menjadi lebih teruk lagi di masa depan.

Dalam temu bual di The Late Show dengan Stephen Colbert, pengasas Microsoft itu menyinggung kedatangan selesema teruk yang baru-baru ini melanda Texas. Salji lebat menyelimuti seluruh bandar dan merupakan kejadian yang jarang berlaku di sana.


"Kami akan mengalami peristiwa cuaca yang lebih menggila, seperti cuaca sejuk di Texas, kerana perubahan iklim," kata lelaki berusia 65 tahun itu seperti dikutip dari Newsweek.


Di tengah cuaca buruk, berjuta-juta orang Texas juga mengalami pemadaman elektrik kerana loji kuasa bahan bakar fosil tidak dapat berfungsi. Ini juga memberi perhatian kepada Bill Gates mengenai pentingnya sumber daya yang bersih dan boleh dipercayai di masa depan.


"Ketika kita membuat pembangkit elektrik ramah lingkungan, akan menjadi tantangan untuk membuatnya dapat dipercayai kerana akan ada banyak kes di mana tidak ada banyak Matahari atau angin, jadi kita harus berinovasi untuk menjimatkan tenaga atau menggunakan sumber yang bebas pergantungan kepada alam seperti nuklear, "katanya.


Sebelumnya, Bill Gates, yang baru-baru ini mengeluarkan buku How to Hindari Iklim Bencana, menyatakan bahawa tenaga nuklear harus menghadapi cabaran kerana reputasi negatifnya, misalnya, ia dikaitkan dengan bom atom atau bencana radioaktif. Namun, ia mesti diatasi kerana tenaga nuklear sangat penting.


Pada masa ini, keperluan untuk tenaga bersih semakin besar. Pengoperasian loji tenaga nuklear boleh menjadi penyelesaian kerana sama sekali tidak melepaskan pelepasan gas rumah hijau.


"Sebenarnya, nuklear sebenarnya lebih selamat daripada sumber tenaga lain. Arang batu, saluran paip gas asli meletup. Kematian per unit dari loji ini jauh lebih tinggi (berbanding nuklear)," kata Bill Gates.

Bill Gates Mengingatkan Cuaca Bumi Akan Lebih Gila Bill Gates Mengingatkan Cuaca Bumi Akan Lebih Gila Reviewed by thecekodok on 5:01:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.