Bill Gates meramalkan bila dunia akan kembali normal selepas wabak tersebut


 Bill Gates sering bercakap tentang kapan dunia akan kembali normal selepas wabak COVID-19. Baru-baru ini, dia memberikan ramalan terbarunya.

Seperti yang dikaji Yahoo! Kewangan, Jumaat (26/3/2021) Gates mengatakan bahawa dunia kemungkinan akan kembali normal pada akhir 2022 kerana vaksin COVID-19. Pengasas Microsoft mengatakan semasa wawancara dengan media Poland Gazeta Wyborcza dan stesen TVNN24.


"Ini adalah tragedi yang luar biasa," Gates menjawab pandemi itu.


"Pada akhir 2022, kita seharusnya dapat kembali normal," katanya optimis.


Sebelumnya, Gates mengatakan dunia dan Amerika Syarikat khususnya tidak akan normal pada tahun 2022 melainkan pihak berkuasa melakukan pekerjaan yang lebih baik daripada sekarang. Ini bermaksud bahawa keadaan Bumi hanya dapat pulih sepenuhnya dari Corona pada sekitar tahun 2023.


Bill Gates juga mengatakan bahawa dia percaya pandemi Corona dapat dikendalikan pada akhir 2021. Sebab kepercayaannya bahawa pandemi Corona akan berakhir pada akhir 2021 adalah kerana vaksin yang cukup berkesan dapat dihasilkan pada skala.


Jutawan yang meletak jawatan sebagai ketua Microsoft Corp pada tahun 2014 melalui organisasi dermawannya Bill dan Melinda Gates Foundation memberikan sekurang-kurangnya USD 1,75 bilion sebagai tindak balas terhadap pandemik COVID-19. Ini termasuk sokongan untuk beberapa pembuat vaksin, diagnostik dan rawatan.


Yayasan Bill dan Melinda Gates juga menyokong Kemudahan COVAX yang juga disokong oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI). Kemudahan COVAX bertujuan untuk mendapatkan 2 bilion dos vaksin untuk negara berpendapatan rendah pada akhir 2021.

Bill Gates meramalkan bila dunia akan kembali normal selepas wabak tersebut Bill Gates meramalkan bila dunia akan kembali normal selepas wabak tersebut Reviewed by thecekodok on 3:03:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.