Bot Media Sosial mampu Mempengaruhi Saham GameStop


 Firma keselamatan siber PiiQ Media mengatakan bahawa aktiviti bot media sosial mempengaruhi stok GameStop sebelum dan selepas lonjakan saham bulan lalu.


Walau bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif Reddit Steve Huffman mengatakan tidak ada aktiviti berasaskan bot yang signifikan di platformnya.


Firma keselamatan yang berpangkalan di Massachusetts itu mengatakan bot media sosial mempromosikan Dogecoin, GameStop dan bahagian lain dalam kandungan di Facebook, Twitter, Instagram dan YouTube.


Mereka menganggarkan terdapat puluhan ribu bot yang terlibat, tetapi masih belum jelas seberapa besar pengaruh mereka terhadap kenaikan atau penurunan stok dan GME dan lain-lain.


Malah, stok GME telah meroket pada Januari 2021 ketika pengguna Reddit di 'r / wallstreetbets' bergerak secara kolektif.


Dikutip dari The Verge, Isnin (1/3/2021), PiiQ memberitahu Reuters bahawa mereka mengesan corak tingkah laku tiruan dalam kandungan yang berkaitan dengan GameStop antara 28 Januari dan 18 Februari di media sosial.


Huffman memberitahu perbicaraan di hadapan Financial Financial Services pada bulan Februari bahawa platformnya tidak mengesan aktiviti yang didorong oleh bot atau pelaku asing penting lain di Subreddit, terutama disyaki sebagai sebahagian daripada peningkatan perdagangan GME.


Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa tempatan sedang menyiasat masalah tersebut dan Jawatankuasa Perbankan Senat merancang untuk mengadakan perbicaraan mengenai perkara itu.

Bot Media Sosial mampu Mempengaruhi Saham GameStop Bot Media Sosial mampu Mempengaruhi Saham GameStop Reviewed by thecekodok on 5:19:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.