Call of Duty Developer Studio berhentikan 50 Pekerja Kerana Kesan Pandemik

 


Studio permainan Activision Blizzard, yang merupakan pembangun permainan popular Call of Duty Mobile, mengumumkan bahawa pihaknya telah berhentikan 50 pekerjanya.


50 pekerja yang diberhentikan berasal dari pelbagai bahagian, yang kebanyakannya berkaitan dengan acara eSports secara langsung (luar talian). Pemecatan ini adalah sebahagian daripada penyusunan semula syarikat.


Memetik halaman The Verge, Rabu (17/3/2021), Activision Blizzard mengatakan, pemberhentian ini adalah salah satu kesan pandemi Covid-19 yang dirasakan oleh syarikat itu.


Syarikat itu juga mengatakan bahawa pandemi Covid-19 telah mempengaruhi kesinambungan acara fizikal liga eSports dan merupakan hasil daripada perubahan tabiat penonton sepanjang tahun lalu.


"Pemain semakin memilih untuk berhubung dengan permainan kami secara digital dan pasukan eSports seperti sukan tradisional, hiburan dan industri penyiaran terpaksa menyesuaikan perniagaan mereka kerana kesan pandemi terhadap acara langsung (acara fizikal)," kata jurucakap Activision Blizzard di kenyataan kepada Bloomberg.


Masih menurut Bloomberg, pekerja yang diberhentikan akan mendapat gaji pesara tiga bulan gaji, faedah perubatan untuk 12 bulan berikutnya, dan kad hadiah bernilai USD 200 untuk platform Battle.net PC Activision Blizzard.


Pemberhentian itu juga merangkumi beberapa pekerja di syarikat bergerak Activision King, yang merupakan pemaju permainan Candy Crush.


Harap maklum, Activision Blizzard mengendalikan dua liga esports utama untuk dua francais popularnya, iaitu Blizzard Overwatch dan Call of Duty Activision.


Kedua-dua liga mempunyai produksi global yang berorientasikan perjalanan yang dirancang untuk 2020, sebelum wabak ini. Namun, kedua-duanya harus beralih ke pengeluaran dalam talian dan permainan jarak jauh.


"Kami banyak belajar tahun lalu mengenai bagaimana liga dapat beralih ke permainan dalam talian dan kami akan meneruskan amalan terbaik dari itu," kata Presiden Sukan dan Hiburan Activision Blizzard Tony Petitti.


Petitti mengatakan beralih ke permainan dalam talian adalah reaksi terhadap keadaan semasa dan pihaknya masih berusaha memberikan perkhidmatan terbaik untuk liga, pemilik, pasukan dan peminat.


Syarikat itu juga mengatakan bahawa pihaknya sangat optimis dengan perniagaan esports yang berkembang dengan fokus baru pada pengeluaran dalam talian.


Untuk makluman anda, walaupun perniagaan esports syarikat mengalami wabak, perniagaan teras Activision Blizzard berjalan dengan baik.


Berdasarkan laporan pendapatan suku tahunan syarikat yang terakhir, pendapatan tahun 2020 melebihi jangkaan Wall Street. Ini berkat kejayaan berterusan permainan Call of Duty Mobile dan battle royale Warzone.


"Pada tahun bermasalah ini, pekerja luar biasa kami berkomitmen untuk memberikan hubungan dan kegembiraan kepada 400 juta pemain kami di seluruh dunia," kata Ketua Pegawai Eksekutif Activision Blizzard Bobby Kotick.

Call of Duty Developer Studio berhentikan 50 Pekerja Kerana Kesan Pandemik Call of Duty Developer Studio berhentikan 50 Pekerja Kerana Kesan Pandemik Reviewed by thecekodok on 4:09:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.