China Mahu Memutuskan Perniagaan Media Jack Ma

 


Alibaba, gergasi e-dagang yang dibesarkan oleh Jack Ma, bukan sahaja menjalankan perniagaan kedai dalam talian tetapi juga menembusi bidang lain termasuk media massa. Ini dilaporkan membuat pemerintah China tidak senang.

Menurut laporan Wall Street Journal yang memetik sumber-sumber yang berkaitan, pemerintah China telah meminta Kumpulan Alibaba untuk melepaskan aset media.


Perbincangan mengenai isu ini antara pemerintah China dan Alibaba telah berlangsung sejak awal tahun ini. Sebabnya ialah kerajaan China terkejut kerana Alibaba nampaknya telah berkembang luas di bidang media.Alibaba mempunyai beberapa media, yang terkenal seperti South China Morning Post yang berpusat di Hong Kong. Mereka juga mempunyai saham di media sosial popular China, Weibo.


Mengapa pemerintah China tidak menyukainya? Dengan kepemilikan beberapa media, dikhuatiri Alibaba boleh terlalu berpengaruh dan mengganggu pemerintah China yang mempunyai agendanya sendiri. Alibaba belum mengulas mengenai isu ini.


Sebelumnya, Alibaba juga telah disiasat secara rasmi oleh pemerintah China mengenai tuduhan amalan monopoli. Walaupun dalam berita terkini, pengawal antimonopoli China telah mempertimbangkan untuk menjatuhkan denda yang besar kepada mereka.


Sumber Wall Street Journal mengatakan bahawa gergasi e-dagang itu kemungkinan akan didenda lebih dari USD 975 juta atau sekitar Rp 14 triliun. Syarikat Chip Qualcomm sebelum ini didenda jumlah ini pada tahun 2015 kerana amalan anti persaingan.


Alibaba telah disiasat sejak Disember 2020 oleh pengawal selia China. Salah satu tuduhan itu, Alibaba didakwa melarang peniaga atau peniaga di laman webnya untuk mendaftar di platform kedai dalam talian yang lain.

China Mahu Memutuskan Perniagaan Media Jack Ma China Mahu Memutuskan Perniagaan Media Jack Ma Reviewed by thecekodok on 6:53:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.