Ciri Baru Netflix Membataskan Perkongsian Kata Laluan Pengguna

 


Netflix kini mempunyai lebih daripada 200 juta pelanggan di seluruh dunia. Syarikat juga mencari cara untuk melindungi pengguna dan perniagaan mereka dengan lebih baik. Salah satunya, syarikat itu merancang untuk menyekat pengguna yang tidak berada di rumah untuk berkongsi kata laluan.


Memetik Ubergizmo, terdapat banyak orang yang melanggar pakej Keluarga Netflix dengan berkongsi akaun dengan rakan yang tidak ada di rumah. Tujuannya adalah untuk mengurangkan kos langganan.


Menurut laporan oleh The Streamable, sejumlah akaun Netflix kini memaparkan mesej "Jika anda tidak tinggal dengan pemilik akaun ini, anda perlu masuk ke akaun anda sendiri untuk terus menonton."


Agar pengguna terus masuk ke Netflix, mereka mesti memasukkan kod (semacam OTP) yang akan dihantar ke e-mel atau SMS.


Sebabnya, syarat perkhidmatan Netflix telah menyatakan, akaun tersebut tidak bertujuan untuk dikongsi dengan pengguna di luar rumah. Syarikat semakin serius untuk menghentikan amalan ini.


Netflix bukan syarikat streaming pertama yang cuba menyelesaikan masalah ini. Beberapa waktu yang lalu, Spotify juga melarang pengguna yang berkongsi perkhidmatan Pakej Keluarga dengan rakan-rakan yang tidak ada di rumah.


"Ujian ini dirancang untuk membantu memastikan bahawa orang yang membuka akaun mempunyai kebenaran untuk mengakses akaun itu," kata jurucakap Netflix, yang dipetik oleh The Verge, Sabtu (13/3/2021).


Ini mungkin tidak sepenuhnya menghalang percubaan untuk berkongsi kata laluan, tetapi sekurang-kurangnya, pemilik akaun boleh menghantar kod kepada rakan akaun bersama mereka semasa mereka mahu log masuk. Tujuannya adalah untuk mengelakkan kata laluan dikongsi atau diakses oleh pelbagai pihak.


Tidak diketahui sama ada ujian ini dijalankan hanya untuk negara tertentu atau berapa lama ujian ini akan dilancarkan sebelum dibebaskan.


Namun, dengan adanya ciri baru ini, apabila pihak lain cuba masuk menggunakan akaun dan kata laluan yang dicuri, mereka tidak akan dapat mengakses akaun dengan mudah.


Ketua Pegawai Eksekutif Netflix Reed Hastings bercakap mengenai berkongsi akaun Netflixnya pada tahun 2016.


"Berkongsi kata laluan adalah sesuatu yang harus dipelajari, ada begitu banyak kata laluan yang sah, misalnya ketika anda berkongsi akaun dengan pasangan, anak-anak anda, jadi tidak ada batasan yang jelas dan kami baik-baik saja," kata Hastings pada waktu itu, ketika bercakap mengenai perkongsian akaun.


Tetapi sekarang, pasukan Netflix berusaha mencari cara untuk memerangi strategi perkongsian kata laluan sambil melaksanakan langkah-langkah keselamatan yang lebih ketat.

Ciri Baru Netflix Membataskan Perkongsian Kata Laluan Pengguna Ciri Baru Netflix Membataskan Perkongsian Kata Laluan Pengguna Reviewed by thecekodok on 4:30:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.