Clubhouse Dituduh Mencuri Data Pengguna!


 Aplikasi media sosial Clubhouse di bawah tuduhan serius pengumpulan data peribadi secara haram. Macam mana boleh jadi?

Masalah perundangan ini berlaku di Perancis. Suruhanjaya Nasional Maklumat dan Perlindungan Data di Perancis (CNIL) mengatakan ia menerima aduan dari pengguna di negara mereka. Mereka mengeluh tentang pengumpulan data pribadi pengguna yang dianggap berpotensi melanggar peraturan yang berlaku di Perancis.


Clubhouse disyaki melakukan pelanggaran pengumpulan data peribadi pengguna yang melanggar undang-undang keselamatan dan privasi data Kesatuan Eropah (GDPR). Alpha Exploration Co Inc, pemilik Clubhouse, disoal oleh CNIL pada 12 Mac 2021.Dilaporkan dari CNN ,  Clubhouse membantah tuduhan tersebut. Clubhouse berpendapat, privasi dan keselamatan pengguna adalah keutamaan mereka.


"Privasi dan keselamatan pengguna adalah keutamaan di Clubhouse. Kami secara aktif bekerja dengan organisasi di EU mengenai pematuhan GDPR dan telah berterima kasih atas sokongan dan kerjasama mereka," kata seorang jurucakap Clubhouse.


Dilaporkan dari Business Insider, pemerintah Perancis akan mengenakan sekatan atau denda jika terbukti ada pelanggaran privasi pengguna oleh Clubhouse. Selain daripada itu, Clubhouse sememangnya sedang dalam pengawasan ketat di Eropah.


Di Perancis dan UK, pengguna Clubhouse mengumpulkan petisyen untuk menyoal pengguna telefon di aplikasi Clubhouse. Sehingga kini, hampir 35 ribu tandatangan telah dikumpulkan dari kedua negara.


"Syarat privasi mengerikan aplikasi adalah apabila ahli baru mengajak rakan untuk bergabung, nama dan nombor semua kenalan mereka dimuat naik ke pangkalan data rahsia dan mungkin dikongsi dengan pihak ketiga," baca petisyen itu.

Clubhouse Dituduh Mencuri Data Pengguna! Clubhouse Dituduh Mencuri Data Pengguna! Reviewed by thecekodok on 5:32:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.