Duh, syarikat Jack Ma akan dikenakan denda sebanyak USD 975 juta

 


Sebagai tambahan kepada Ant Financial, yang membatalkan penyenaraiannya di bursa saham atau IPO, Alibaba adalah syarikat Jack Ma lain yang telah dilakukan oleh pemerintah China untuk menyiasat dakwaan amalan monopoli. Walaupun dalam berita terbaru, pengawal antimonopoli China sedang mempertimbangkan untuk menjatuhkan denda yang besar.

Sumber Wall Street Journal mengatakan bahawa syarikat gergasi e-dagang itu kemungkinan akan dikenakan denda lebih dari USD 975 juta . Syarikat Chip Qualcomm sebelum ini dikenakan denda sebanyak ini pada 2015 kerana amalan anti persaingan.


Alibaba telah disiasat sejak Disember 2020 oleh pengawal selia China. Salah satu tuduhan, Alibaba didakwa melarang peniaga atau peniaga di laman webnya untuk mendaftar di platform kedai dalam talian yang lain.


Sebaliknya, Ant Financial juga tidak diketahui bila akan mengadakan IPO. Syarikat fintech ini juga dikenakan peraturan ketat oleh pemerintah China.


Seperti yang dilaporkan, Jack Ma telah hilang dari khalayak ramai selama 3 bulan setelah mengkritik sistem kewangan pemerintah China. Baru pada awal tahun ini dia kembali walaupun dia masih dalam talian.


"Xi Jinping memberi tekanan kepada syarikat swasta besar, memastikan mereka bekerja untuk Parti, memastikan mereka tidak terlalu besar. Tidak ada syarikat swasta yang terlalu besar untuk dihukum," kata Richard McGregor, pemerhati baru-baru ini di Lowy Institute.


Namun, itu tidak bermakna mereka akan lumpuh oleh Xi Jinping. "Saya rasa Alibaba akan tetap menjadi syarikat besar dan Jack Ma pasti akan tetap menjadi ahli perniagaan yang penting. Tetapi sayapnya telah hilang," kata Gregor.

Duh, syarikat Jack Ma akan dikenakan denda sebanyak USD 975 juta Duh, syarikat Jack Ma akan dikenakan denda sebanyak USD 975 juta Reviewed by thecekodok on 9:02:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.